Amerikai akita

Fotó: Nagy Ferenc
Nagy Ferenc
2019.10.14. 11:22

Meglátogattam Pali barátomat a Balatonon, mert ígért egy jó horgásztémát a televíziós műsoromba. Sajnos halat nem láttunk, ráadásul esni kezdett, így lőttek a programnak. Azonban fantasztikus akita tenyészetéből mutatott néhány gyönyörű példányt.

Ha ló nincs, a szamár is jó, gyorsan lőttem pár fotót ezekről a pompás állatokról. Igazán impozáns megjelenésű, fenséges kutyák. Szigorú tekintetük távol tartja a háztól a rossz szándékkal közeledőt. Közelebbi barátságot nem sikerült kötni velük, de legalább hasznosan töltöttem el az időt. Film nem készült, de néhány fotóval és számos értékes információval távozhattam.

A kanok akár 70 centiméter marmagasságú és 50 kilogramm súlyú óriásokká is nőhetnek, megfelelő genetikai háttérrel és táplálással, míg a nőstények ennél kisebbek, finomabb vonásokkal. Rájuk is igaz a szabály, hogy fiatal állatot csak óvatosan és körültekintően etessünk, mert a túlságosan gyors növekedés és a túlsúly komoly következményekkel járhat. Elsősorban az ízületeket és a vázrendszert kell kímélnünk ebben az életkorban. Használjunk prémiumtápokat, azonban Japánban a rizs is a táplálkozásuk egyik szegmensét képezi.

Területvédő ösztöne rendkívül fejlett, azonban őshazájában medvevadászatra is használták. Neve, az akita, a származási tartományára utal. Az amerikai változat nagyobb méretű, és 1999 óta különböztetik meg az eredeti fajtától. A legismertebb a japán spicc fajta, amin a fajtajelleg leginkább hátára kunkorodó farkáról ismerhető fel.

Tartózkodó, kiegyensúlyozott és szilaj jószág. Egygazdás, de rendkívül családcentrikus. 10-15 év az élettartamuk, megfelelő tartás mellett. Kissé makacs, de jól képezhető, intelligens állat, akit erélyesen kell fegyelmezni. Nem csahos, és csak indokolt esetben ugat. A japánok nemzeti kincse.

Színei: vörös, sable, brindl és a fehér. A fent jelzett színeknél „uradzsirónak” kell lennie. Az uradzsiro fehér szőrzet a pofa szélső oldalain és az arcon, az állkapocs alatt, a torkon, a mellkason és a hason, a farok alsó vonalán és a lábak belső oldalain. Farkuk középhosszú, és felfelé göndörödik. Szemük mélyen ülő, kis méretű, sötétbarna és fekete körvonala van. Orruk nedves, fekete, de a fehér színűnek hússzínű is lehet. Szájuk fekete, nem lóg lefelé, nyelvük rózsaszín. Fülük egyenesen áll felfelé, vagy kissé előre mutat. Fejük alakja felülnézetből egyik csúcsán levágott háromszögre hasonlít.

Az akita ragaszkodása és hűsége már-már legendás. Tokióban, a sibujai pályaudvar előtt áll annak a Hacsikó nevű akitának a szobra, aki kilenc éven át mindennap ugyanazon a helyen várta haza gazdáját, aki munkahelyén elhunyt. A kutya utolsó leheletéig, szélben-napsütésben várt, míg 11,5 éves korában őt is utolérte a halál. A történetről film is készült Hacsi, a leghűségesebb barát címmel. Remélem, sikerült megkedveltetni kedves olvasóinkkal ezt a bámulatos fajtát.

Kapcsolódó témák: #állatok |