Alzheimer világnap: Séta a demens betegekért

Fotó: Marcali Gábor
Németh Boglárka
2021.09.21. 12:55

Szeptember 21, az Alzheimer Világnapja- ennek alkalmából tavalyhoz hasonlóan, idén ismét sétát szervezett az EESZI és az Alzheimer Café Győrben. A sétával a demenciára hívták fel a társadalom figyelmét, amely egyre több idős embert, valamint rajtuk keresztül egyre több családot érint.

Fehér lufival a kezükben várakoztak a résztvevők a Kálóczy téren. A séta előtt elsőként Szeles Szabolcs, a város alpolgármestere köszöntötte őket.

A politikus kiemelte: Nagyon fontos ez a séta, hiszen sokan érintettek a demenciában és nagyon nehéz azokat a sorsokat leírni, összefoglalni, akik ezzel a betegséggel küzdenek.

Szeles Szabolcs szerint életünk során a legfontosabbak az emlékek, ha ezeket elveszítjük, akkor sok mindent elveszítünk abból, amit magunk mögött hagyunk a világban.

Reisner Ferenc, a Győri Egyházmegye általános püspöki helynöke az eseményen kiemelte: egészségesen is nehéz eligazodni a világ szövevényében, hát még akkor, ha valaki fogyatékkal él és nehézségekkel küzd. Sokan keresik a segítséget, gyerekként, felnőttként és idős emberként is, emiatt szükségünk van egymásra és társadalmi hálóra ahhoz, hogy mindenki ki tudjon teljesülni a maga életszakaszában.

A sétáról készült képgalériánk után a cikk folytatódik!

Fotó: Marcali Gábor, Mekliz Fotó

Kányai Róbert, az EESZI igazgatója is felszólalt, aki elmondta: az Egyesített Egészségügyi és Szociális Intézményben tehát a bentlakásos idősek otthonában és a klubhálózatban érzékelni lehet, hogy mennyi embert rajtuk keresztül pedig mennyi családot érint, milyen nehézségeket okoz a betegség. Kányai Róbert hozzátette: mindent megtesznek azért, hogy az érintetteknek segíteni tudjanak, ehhez pedig támogatást kapnak az önkormányzattól és a partnerektől is.

A 200 fős séta ezután Szeles Szabolcs, Resiner Ferenc és Kányai Róbert vezetésével indult el a hídon át a Káptalan dombra, majd onnét a Király utcáról egészen a Széchenyi térig, ahol prospektusokkal várták a séta résztvevőit.

TV-s szerkesztő: Németh Boglárka

Kapcsolódó témák: #alzheimer | #demencia | #EESZI |