Állatok világnapja

Fotó: Xantus János Állatkert
Győr+
2022.10.01. 18:52

Október 4-e Assisi Szent Ferenc, az állatok védőszentjének halálának napja. Ekkor ünnepeljük az állatok világnapját, amely nemcsak Szent Ferenc előtti, hanem az állatvilág előtti tisztelgés is.

Hirdetés

Október 4-én arra emlékezünk, hogy a minket körülvevő természet mennyire fontos része az ember életének, és milyen nagy örömöt nyújt nekünk. Idén a Xantus János Állatkert október 8-án tartja a hagyományos Szent Ferenc-napi állatáldását. Ezen a helyen minden nap az állatokról szól, most külön kihangsúlyozzuk fontosságukat, hálát adunk segítségükért és barátságukért. Természetesen nemcsak az állatkerti állatokra, de az általuk képviselt vadon élő társaikra, valamint a négylábú családtagokra, a háziállatokra is gondolunk ezen a napon is. Ezen az egy napon beléphetnek ők is az állatkertbe a gazdájukkal, családjukkal. Az állatkert színpadán 14 órakor kezdődő állatáldáson az állatkert felvonuló állatcsapata után a kis kedvencek is részesülhetnek a Győri Imre plébános úr által közvetített Szent Ferenc-napi áldásban. 11 órakor és délután 15 órakor a Zoo Arénában még közelebbi kapcsolatba kerülhetünk az állatkert hőseivel, a Zoo Show főszereplőivel. Itt lesz velünk Barni, a láma és társai, többek között Kinchi görény és Ginger, a patkány.

Az állatok világnapjára kutya és más háziállat kizárólag az alábbi szabályok betartásával hozható be:

  • Kutyát – annak méretétől függetlenül – csak pórázon (indokolt esetben szájkosárral) vagy szállítóbokszban, illetve egyéb zárt szállítóeszközben lehet behozni.
  • Minden egyéb háziállatot (pl. macska, vadászgörény, hüllők, madarak, rágcsálók) zárt szállítóeszközben lehet behozni.
  • Az állatkert egyes területei az ott élő állatok nyugalma érdekében lezárásra kerültek. Kérjük, hogy ezekre a területekre a házi kedvencük nélkül menjenek be.
  • A zárt épületekbe (tapírház, majomház, terráriumház, zsiráfház, orrszarvúház, ajándékbolt) kutyával tilos bemenni!
  • A bejárható kifutókba (pl. gyűrűsfarkú maki, tapír, íbisz, kenguru, dám) kutyával tilos bemenni.
  • Játszóterek területére ebet bevinni pórázon vezetve is tilos!
  • Kérjük a kutyával érkezőket, hogy állatuk után minden esetben szedjék fel az ürüléket. Ehhez nejlonzacskót biztosítunk, amelyet a megjelölt szemetesedényeknél találhatnak.
  • Amennyiben úgy látja, hogy háziállata zavarja a kifutók lakóit, kérjük, minden esetben álljon távolabb a kerítéstől.
  • A kutyákat az állatkert állatai vagy más háziállatok ellen uszítani, hergelni szigorúan tilos! Aki ezt a szabályt megszegi, azt haladéktalanul távozásra szólítjuk fel.
  • Kérjük, amennyiben bármilyen baleset, sérülés, kár keletkezik, haladéktalanul értesítse bármelyik állatkerti dolgozót.

A fent leírtakon kívül a „Látogatói rend” általános szabályai is érvényesek a háziállattal érkezőkre.

Szöveg: Xantus János Állatkert

(X)

Hirdetés