Piaci portrék

Aki virágba borítja a teret

Fotó: Vig Norbert
J. Kovács Andrea
2021.10.08. 20:07

Az ókori görögök az agórát megszentelt területnek tartották, ahová a bűnösök nem léphettek be. Ez volt a város társadalmi és kereskedelmi központja, itt zajlott életük minden fontos történése. S bár azóta eltelt két és fél évezred, valami nem változott. Az igazi piac ma is több, mint pusztán kereskedelmi helyszín. Hogy pontosan mennyivel, s hogy kinek mit jelent? Sorozatunkban ennek próbálunk utánajárni a belvárosi piacon.

Számomra akkor kezdődik a nyári időszámítás, amikor kora tavasszal a Bognár kertészet színpompás virágai először beborítják a piacot. S tart egészen mindenszentekig, addig, míg az utolsó krizantém is eltűnik majd a Dunakapu térről…

Bognár Balázs azt mondja, vagy hatvanféle növénnyel foglalkoznak. Az árvácska, a primula, a muskátli, a petúnia, a bakopa, a begónia, a vinka és verbéna a legkedveltebbek. S persze mostanság a krizantém, amelyet már nemcsak temetőbe visznek a vevők, hanem otthonra is. Kelendőek a hármas összeültetések: egy edénybe három különböző színű, de egyfajtájú növény kerül. Jól mutat és nagyra nő.

A nyúli családi vállalkozást a szülők indították. Először paprikát és paradicsomot termeltek, aztán vágott szegfűvel foglalkoztak. 2002-ben átálltak a cserepes virágokra, mert egyre nagyobb lett az igény muskátlikra és más balkonnövényekre.

„A mi kertészetünk közepes méretű, mintegy 2.800 négyzetméternyi fóliasátorban és 1000 négyzetméternyi szabadföldi területen dolgozunk. Egész évben munkát ad, hiszen januárban már megérkeznek az első muskátlipalánta-kezdemények amiből neveljük a növényt. Ilyenkor vetjük a büdöske és verbéna magját. Télen is kell öntözni, szellőztetni, ültetni és fűteni. Ekkor szorítunk időt a fejlesztésekre. Idén például beasztaloztunk egy fóliasátrat, hogy kényelmesebben tudjunk dolgozni. Február végétől következik kéthetente a muskátli és balkonnövények ültetése, hogy folyamatosan el tudjuk látni a piacot áprilistól július közepéig friss palántával. Így nem öregszik el az áru, nem növi ki a cserepét. Áprilisban és májusban az eladáson van a hangsúly, hiszen ilyenkor kell a bevételünk 70 százalékát megkeresni a működőképességhez. Nyáron nagy rendrakás következik. Közben már ültetjük, neveljük a krizantémokat. Augusztus végétől az árvácskák kerülnek a piacra. Halottak napjára koszorúkat is kötünk igényes kivitelben. Az év utolsó hónapjai az őszi szezon utáni nagy rendrakással kezdődnek. Aztán megtervezzük, összeállítjuk a következő évi kínálatot, majd a karbantartással foglalkozunk.”

Fotó: Vig Norbert

A három Bognár fiú közül Balázs kertészmérnök lett. Az egyetem után a „világlátás” mellett döntött, elment dolgozni, s a lehető legjobb helyre került. Főállásban ugyanis kertészeteket látogat, egy németországi beszállító cég területi képviselőjeként. Hála a külföldi tanulmányutaknak, rengeteget tanul és még több tapasztalatot szerez. A jövőjét a családi kertészetben tervezi. A középső testvér gépészmérnökként a gyakornoki idejét tölti az Audiban, de minden hétvégén segít az árusításban és az egyéb teendőkben. A legkisebb fiú szintén a virágokat választotta, dísznövénykertészként végzett.

A fiatalok a Covid alatt bizonyították rátermettségüket. A két nagyobb fiú online rendelőfelületet hozott létre az egyik közösségi felületen, a kért növényeket pedig házhoz szállították. A szervezéstől a kivitelezésig mindent ők csináltak, míg az otthoniak a háttérből segítettek. Az újítás bevált, mert ugyanakkora forgalmat bonyolítottak, mint a piacon.

Balázs 12 éves kora óta piacozik. Nagyon hamar megtanulta, mi a munka, sok mindenről lemondott, és akkor kelt, amikor a kortársai még javában húzták a lóbőrt. De most már tudja: jó iskola volt. Segít helytállni a munkahelyen és a mindennapokban. Szeret kijárni a Dunakapu térre. Sok barátot szerzett, sokféle kapcsolatra tett szert, az élet minden területén van hová fordulnia.

Kapcsolódó témák: #dunakapu tér | #életmód | #ősz | #Piaci Portrék |