Akár influenza, akár kullancs: fontos az oltás!

Zombai-Kovács Ákos
2023.02.02. 10:14

Békés mellett Győr-Moson-Sopron vármegyében dőltek ágynak a legtöbben influenzaszerű megbetegedéssel. A Győr+ Média által megkérdezett szakember szerint a mostani járvány okozta tünetekkel hosszabban kell otthon maradni, de a doktor a védőoltás beadását is javasolja. Nem csak az influenza, de a fertőzött kullancscsípés ellen is hatékony védelmet nyújt az oltás, ezt azonban egyelőre csak kevesen veszik igénybe Magyarországon.

Győrben is egyre többen fordulnak háziorvosukhoz influenzaszerű tünetekkel. Erről beszélt a Győr+ Médiának a város egyik jónevű doktora. A szakember kiemelte: főleg gyerekeket és fiatal felnőtteket támad a betegség, de az idősek közül is sokan betegszenek meg.Valóban egyre többen fordulnak hozzám is, agresszív a betegség, de szerencsére nem nagyon vannak szövődményei, viszont nagyon lassan reagál a gyógyszerre és lassan is gyógyul, ezért akár 12-14 napig is érdemes vele távol maradni a közösségtől – mondta dr. Schmidt Péter.

Dr. Schmidt Péter. Fotó: Z.K.Á.

Schmidt doktor arra hívja fel a figyelmet, hogy még mindig nem késő beadatni a védőoltást. „Gyerekek és iskolások esetében egy nagyon jól kialakított oltási rendszer van Magyarországon és szerencsére egyre több az egészségtudatos szülő is, aki nem csak a kötelező oltásokat, de a választhatókat is támogatja, még ha azokért fizetni kell, sokszor nem is keveset” – tette hozzá a szakember.

Kullancs elleni védőoltás is van, igaz csak agyhártyagyulladás elleni, a Lyme-kór elleni szérumon még kísérleteznek. A háziorvos ezt is hasznosnak tartja, bár a vakcina nem támogatott. „Tőlünk alig 100 kilométerre, Ausztriában nagyon támogatott a kullancs elleni védőoltás is, sokan be is adatják maguknak, itt is jó lenne, ha többen élnének a lehetőséggel, még akkor is, ha az állam nem támogatja, súlyos betegségtől védheti meg az embert” – fogalmazott a gyermek háziorvos.

Jó hírrel is szolgált a doktor, aki azt mondja, a Covid már alig-alig fertőz, de azért még jelen van Győrben is. „Teljesen nem tűnt el, de nagyon kevés esettel találkozunk, ennek ellenére azt javasoljuk, hogy folyamatosan figyeljék és teszteljék magukat az emberek, még azok is, akik két vagy három oltással rendelkeznek” – hangsúlyozta a doktor.

A szakember mindenkit arra kér, ha tüneteket észlel magán, maradjon otthon és akár 15 napig se menjen közösségbe, ezzel legalább másokat megvéd az influenzától. A kullancs esetében pedig mivel a klímaváltozás hatására nagyon enyhe a tél, el kell felejteni, hogy az élősködők csak tavasztól őszig aktívak, most, februárban is találkozhatunk fertőzött kullanccsal, akár a saját kertünkben vagy egy városi parkban is.

TV-s szerkesztő: Zombai-Kovács Ákos

Kapcsolódó témák: #híradó | #influenza | #kullancs | #lyme-kór | #oltás |