Hirdetés
Várakozások az új évre

Ahol tudott, segített a kamara

Fotó: GYMSMKIK
Ficsór Dávid
2022.01.13. 13:10

A kamara a vállalkozók közösségeként a 2021-es évben is aktívan működött. A közel két éve tartó koronavírus járvány során mindvégig igyekezett segíteni a vállalkozásoknak.

Hirdetés

Egyik oldalon kiadásokat szerettek volna csökkenteni, országos, megyei és városi szinten egyaránt, a másikon pedig a finanszírozás területén támogatni a cégeket. „Elértük azt, hogy a kis- és középvállalkozások számára 50%-al csökkent az iparűzési adó, elértük azt, hogy minden adónemet befagyasztottak, ami a vállalkozások terhét növeli, és 3,5%-al csökkent a cégek bérjellegű kifizetéseinek adója is.

A finanszírozás terén a legtöbbet a Széchenyi-kártyával tettük, hiszen ezáltal fix, kedvező kamatú hitelkihelyezések voltak az elmúlt évben, ezzel a lehetőséggel sokan éltek” – mondta a Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke.

Hirdetés

Pintér-Péntek Imre szerint a vállalkozások egy része gyorsan alkalmazkodott a kialakult helyzethez, elsősorban azért, mert az ő területüket nem érintette igazán a járvány, voltak azonban szektorok, melyek igazán nehéz időszakot tudhatnak maguk mögött, elég csak a vendéglátásra gondolni. „Voltak, akik nagy ütést kaptak, de én azt láttam, hogy mindenki a maga módján próbált idomulni körülményekhez. Mi, kamaraként igyekeztünk személyesen tanácsot adni nekik, a kezüket fogni, különböző rendezvényekkel közösen megoldást találni a problémáikra.”

A 2022-es esztendő kapcsán a kamara elnöke azt jósolta, továbbra is alkalmazkodnunk kell a koronavírushoz, úgy véli, meg kell barátkozni azzal a gondolattal, hogy együtt élünk vele. Pintér-Péntek Imre szerint a régió jövőt érintő legnagyobb kérdése az, hogy hová tart a világ a járművekkel kapcsolatban. „Három kérdés merül fel a járművekkel kapcsolatban: mi fogja hajtani, ki fogja vezetni, és az autó marad-e egy szállítóeszköz, vagy annál sokkal több lesz. Ezekre az elkövetkező 5-10 évben válaszokat fogunk kapni, és remélhetőleg a reakciók után fellépő gyártási folyamatokból ez a régió még jobban kiveszi majd a részét, mint idáig kivette.

A Széchenyi István Egyetemnek ebben fontos szerepe lehet, hiszen egyre erőteljesebben működik” – hangsúlyozta Pintér-Péntek Imre. A kamara elnöke reméli, hogy Európa ezt a csatát jól fogja megvívni, az új kihívónkkal szemben, akit úgy hívnak: Kína és az ázsiai térség. A vezető abban bízik, hogy az öreg kontinens továbbra is az autóipar első számú földrésze lesz, mint, ahogy az elmúlt 20-30 évben is volt.

Kapcsolódó témák: #gazdaság | #Győr-Moson-Sopron | #iparkamara |
likeold
a fb oldalunkat