“A zöld ügy örökzöld” – sikerrel zajlik a II. Győri Klíma Expo

Fotó: Ács Tamás
Csollán Tamara
2022.10.01. 14:44

A tegnapi szakmai nap után, ma a családi- és sportesemények álltak a környezetvédelem jegyében zajló rendezvény középpontjában.

Hirdetés

A szombaton 10 órakor kezdődő hivatalos megnyitót követően kerékpáros felvonulást tartottak, 11 órakor pedig rajtvonalhoz állt az MVM Iparági futótalálkozójának zárt mezőnye. A sokak által várt Első Győri Zöld Futás 12 órakor startolt el.

Dr. Szálasy László, a győri önkormányzat környezetvédelmi bizottságának elnöke, az esemény egyik főszervezője elmondta, a tavalyi kovid által terhelt időszak az I. Győri Klíma Expo látogatottságára is rányomta a bélyegét. “Idén nagyobbat álmodtunk, több oldalú lett a rendezvényünk és nagyon bízom benne, hogy most sokkal többen fognak kijönni hozzánk” – fogalmazott.

Ebben az évben a mozgás fontossága kiemelt szerepet kapott, ami a programokból is látszik: “Az élet írta a forgatókönyvet, hiszen tudomásunkra jutott, hogy az MVM, aki egyébként a rendezvényünk fő támogatója, a szokásos, hagyományos évi futótalálkozóját Győrben tervezi megszervezni, pont október elsején. Így nem volt nehéz összekötni a két eseményt. Emellett mi is szerveztünk egy futóverseny a győrieknek, amin 220 futó fog részt venni” – mondta Dr. Szálasy László, még a verseny kezdete előtt, amin ő maga is indult.

Szeles Szabolcs alpolgármester is örömmel nyilatkozott az expóról.

A zöld ügy örökzöld, évtizedek óta meghatározza a gondolkodásmódunkat, hol hevesebben, hol kevésbé hevesebben, de mindenképpen a közbeszéd középpontjában van a környezetvédelem és a zöldügy. Az elmúlt két évben sok minden történt: létrejött egy környezetvédelmi bizottság, akik nagyon nagy elánnal láttak munkához, környezetvédelmi osztályt hoztunk létre, illetve számos olyan dolog történt, ami ezt az ügyet erősítette” – mondta az alpolgármester, aki kiemelte például a Püspökerdő és a szentiváni tölgyeserdő védelmét, a babaligetet, valamint az elmúlt időszakban megépülő kerékpárutakat is, amik mind hozzátesznek ahhoz, hogy a város még zöldebb legyen.

A délután folyamán a Kertészek és Kertbarátok Győri Egyesülete tart előadást az érdeklődőknek, a téma a kertgondozás és a kertészethez kapcsolódó környezettudatos gondolkodás fontossága lesznek.

A II. Győri Klíma Expo a mai nappal nem ér véget, vasárnap díjátadók lesznek, valamint gördeszkás- és kerékpáros bemutatók ejtik ámulatba a közönséget. Mindezek mellett egy, a környezettudatos gondolkodásról szóló kiállítás is helyet kapott az Olimpiai Sportparkban, amely egész hétvégén ingyenesen látogatható.

Galéria: Ács Tamás

A nyitónapról korábbi cikkünkben olvashatnak:

TV-s szerkesztő: Kárpát Zsolt

Hirdetés