Elstartolt a II. Győri Klíma Expo!

Fotó: Vig Norbert
Ficsór Dávid
2022.09.30. 12:21

A pénteki szakmai nap megnyitójával elindult a „II. Győri Klíma Expo az MVM energiájával”. Az idén három napos rendezvény első napját az iskolásoknak, valamint a vállalat- és településvezetőknek szentelték. A több mint 600 fiatal megtekintheti a 42 kiállító interaktív standját, a cégek és települések képviselői pedig szakmai előadásokon bővíthetik fenntarthatósággal, energia- és vízgazdálkodással kapcsolatos tudásukat.

Hirdetés

A diákok már birtokba is vették az Olimpiai Sportparkot, ahol interaktív standokon, érdekes előadásokon keresztül kerülhetnek közelebb a klímavédelem és a fenntarthatóság témaköréhez. Tavaly 37, idén pedig 42 kiállító érkezett a rendezvényre, amit ebben az évben már háromnaposra bővítettek. Az rendezvénycsarnok mellett, az egyik konferenciateremben tartották a pénteki szakmai nap megnyitóját, hiszen az expo első napját a fiatalok mellett a vállalat- és településvezetőknek szentelték.

A rendezvényre érkezőket a környezetvédelmi osztály mellett egyik főszervező, dr. Szálasy László, a győri önkormányzat környezetvédelmi bizottságának elnöke köszöntötte.

A rendezvény célja, hogy még több, még érdekesebb információt adjunk át az embereknek mind az energiatakarékosság, mind a vízgazdálkodás, mind a kerti hulladékok kezelésével kapcsolatban” – mondta a főszervező.

A II. Győri Klíma Expo fővédnöke a Technológiai és Ipari Minisztérium államtitkára dr. Raisz Anikó. Az ő képviseletében vett részt az eseményen Keszthelyi Nikoletta környezetvédelemért felelős helyettes államtitkár, aki a kezdeményezést méltatta.

Jelen világunk társadalmi, gazdasági kihívásainak közepén nagyszerű lépés a fenntarthatóság felé, hogy egy ilyen széles összefogással létrejöhetett ez a szakmai nap és a hétvégi expo. Látszik, hogy Győr vezetése elkötelezett híve a környezetvédelemnek és a társadalmi felelősségvállalásnak.” – emelte ki a helyettes államtitkár.

Dr. Dézsi Csaba András egyik első lépése volt megválasztása után, hogy a környezetvédelmet az önkormányzat legfontosabb feladatai közé emelje. A polgármester a nehéz időkben is kiemelt szerep szán ennek a témának, ezért is támogatta a második expo megszervezését.

Álljuk a sarat, és próbálunk azon a szinten dolgozni, hogy ez az itt élők megelégedésére szolgáljon, viszont ehhez ők is kellenek. Ezért is nagyon fontos, hogy kommunikáljunk az emberekkel, bemutassuk azt, mit hogyan kellene, mit szabad, és mit nem szabad, valamint azt, hogy milyen módon tehetnek hozzá ők is a környezetvédelemhez– húzta alá a városvezető.

A II. Győri Klíma Expo egy nagy összefogás eredménye, melynek egyik mozgatórugója, a szakmai nap, és az egész rendezvény tudományos hátterét biztosító Széchenyi István Egyetem. Dr. Torma András tanszékvezető szerint az intézmény felismerte, egyre aktívabbnak kell lennie ezen a téren.

Az egyetem hosszú ideje támogatja a globális fenntarthatósági törekvéseket a saját eszközeivel, felismertük a fenntarthatóságnak a jelentőségét, és azt is, hogy egyre sürgetőbb ezzel foglalkozni.” A Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara számára is fontos, hogy tudatosítsa a régió vállalataiban a környezetvédelmet. A szervezet elnöke szerint minden apró tett számít ebben a témában.

A mi dolgunk az, hogy élenjárjunk abban, hogyan lehet az iparban, a kereskedelemben, az egész vállalkozói világban még fenntarthatóbban, még energiatakarékosabban működni” – mondta Pintér-Péntek Imre.

Azt, hogy a rendezvény még több embert szólítson meg az Arrabona EGTC is segíti. A határon is átnyúló területi csoportosulás összeköti Csallóközt és Szigetközt, projektjei során pedig végig fontos szerepet szánt és szán a jövőben is a környezetvédelemnek, hangsúlyozta dr. Hájos Zoltán, a szervezet alelnök, Dunaszerdahely testvérvárosunk polgármestere.

Az idei expo mögé több komoly cég is beállt támogatóként. Az MVM főszponzorként segíti a rendezvény minél sikeresebb, minél színvonalasabb lebonyolítását. A vezérigazgató szerint a zöld szemlélet a vállalat mindennapjaiban is fontos. „Mint Magyarország meghatározó energetikai cégcsoportja számára kiemelt cél a fenntartható jövő, a fenntarthatóság biztosítása. Ennek természetesen része a környezet- és a klímavédelem is” – hangsúlyozta Dudinszky Zoltán vezérigazgató.

A háromnapos II. Győri Klíma Expo tehát péntek délelőtt elstartolt és egész hétvégén érdekes, sportos és látványos programokkal vár minden érdeklődőt az Olimpiai Sportparkban. 

Hirdetés