Hirdetés

A világ ott van körülötted!

Fotó: Papp Zsolt
Papp Zsolt
2020.08.09. 08:16

Múlt havi mellékletünkben győri és Győr környéki szabadidős helyeket ajánlottunk olvasóink figyelmébe, most pedig – szintén a teljesség igénye nélkül – egy kicsit szélesebbre nyitjuk képzeletbeli térképünket, hogy megnézzük, merre induljunk, ha egy egész napot rászánunk a túrára…

Hirdetés

Győrből egy-, másfél órán belül számos csodálatos kirándulóhely érhető el. A két legközelebbiről, Szigetközről és Pannonhalmáról már olvashattak, ezért ezúttal először a Bakony felé indulunk. Vinye az egész családnak ideális választás, a gyerekek legjobban az utat többször keresztező patakon való átkelést élvezik, míg a felnőttek a csodálatos természeti környezetet. Érkezzünk akár vonattal, akár autóval, egy fogadó, büfé és játszótér kínál erőgyűjtési lehetőséget a kiindulópontban. A páratlan szépségű Cuha-szurdokban a Kőpince-forrás és a barlang is felfedezésre vár. Ha a gyerekeknek még mindig sok az energiájuk, a közeli Szent László Kalandparkban is levezethetik azt.

A Cuha völgy az év minden időszakában gyönyörű és más-más arcát mutatja Fotó: RL

Hasonló kalandokat ígér a bakonynánai Római fürdő, amely szintén páratlan szépségű sziklafalakat, a Gaja-patakon való átkelést (nyitóképünkön) és vízesést is tartogat. Ezt a túrát csak nagyobb gyerekekkel és megfelelő fegyelemmel, a szabályok betartásával ajánljuk! Innen akár Jásdra is elzarándokolhatunk, útba ejtve Szentkutat a Bakony leglátogatottabb búcsújáróhelyét. Tésen a szélmalmokat csodálhatjuk meg, hazafelé pedig érdemes ellátogatni a cseszneki várba is. Nem messze található az Ördög-árok, ami szintén egy izgalmas szurdok, és szintén gyakorlottabb túrázóknak ajánljuk.

Hirdetés

Ha reggel korán útra kelünk, célba vehetjük a Városlőd közelében található Sobri Jóska Kalandparkot is, ahol a kötélpályák mellett is számtalan élményelem várja az ide érkezőket. Érdemes úgy tervezni az időnket, hogy Úrkútra is odaérjünk, ahol a Csárda-hegyi őskarsztot leljük meg. A világon egyedülálló természeti képződmény sziklakatlanját falépcsők segítségével járhatjuk be dzsungel-szerű környezetben. Veszprémben a Vár mellett az állatkert is kötelező program.

A veszprémi Szent István völgyhíd (a köznyelvben: Viadukt) Magyarország első és egyik legnagyobb és legszebb ívszerkezetű völgyhídja, a város jelképe. (Fotó: Sz.D.)

Sopron számos nevezetességet rejt a Tűztornyon és a Károly-kilátón kívül is. Ha gyermekekkel érkezünk, a Macskakő Múzeum kihagyhatatlan, hiszen jókat kacaghatunk egymáson, miközben grófnőnek, gladiátornak, vagy akár Charlie Chaplinnek öltözünk. A Ligneum Látogatóközpont interaktív módon mutatja be a fát az egyetem botanikus kertjében.

Ha a Fertő tó felé vesszük az irányt, útba ejthetjük a fertőrákosi kőfejtőt, de a nagycenki Széchenyi-kastély és a fertődi Esterházy-kastély is csak egy ugrás. Mosonmagyaróváron a Futura Interaktív Természettudományi Élményközpont ígér felejthetetlen kalandokat.

A Dunakanyar a Duna Esztergom és Budapest közötti szakasza. Ezen a részen a folyam a Börzsöny és a Visegrádi-hegység között folyik, folyásiránya pedig nyugat-keletiről észak-délire változik. A Dunakanyar Magyarország egyik legfontosabb turisztikai körzete.
Fotó: Szombathelyi Daniella

Végezetül a főváros irányába is érdemes elindulni. Az 1-es úton haladva előbb a Komáromban a Monostori Erőd hív időutazásra, majd az Esztergomi Bazilika páratlan szépsége nyűgöz le bennünket. A Dunakanyarba érve a természeti csodák kiapadhatatlan tárházával találkozunk: Zebegény, Pilismarót, Verőce akár egy hajókirándulás során is megtekinthető, Visegrád pedig a várral, az Ördögmalom-vízeséssel és a bobpályával is hívogat bennünket. Dömösről a Rám-szakadékba kirándulhatunk, ahol fémkorlátok és lépcsők segítségével mászhatjuk meg a sziklafalakat többször vízesések mellett elhaladva. A fegyelem és a körültekintés itt is elengedhetetlen!

A Tatai tó is nagyszerű választás lehet, a lápvidéket pedig az egyedülálló, 1350 méter hosszú cölöpsétányon járhatjuk be. Vértesszőlősön találkozhatunk Samuval a 350 ezer éves előemberrel, Tatabányán pedig a Turul emlékműről csodálhatjuk a panorámát. Ha éppen kánikulai napra ébredünk, egy balatoni strandolás is belefér, akár otthonról magunkkal vitt szendvicsekkel, akár egy jó sajtos-tejfölös lángossal.

Kapcsolódó témák: #szabadidő |
likeold
a fb oldalunkat