Hirdetés

Kalandok gyerekkel Győr környékén

Földvári Gabriella
2020.07.18. 13:16

Kisgyerekes szülők gyakori gondja, hogy akár hétköznap délutánonként, vagy hétvégénként, hová mehetnének el a játszótereken kívül Győrben, vagy a környéken, ahol lehet sétálni, esetleg játszani is egy-két órát. A teljesség igénye nélkül adunk néhány tippet.

Hirdetés

A Püspökerdő talán a legismertebb kirándulóhely, ha autóval érkezünk, az egyetemnél parkolhatunk, majd kezdetjük a kirándulást a „hajós” játszótéren. A töltésen néhány száz méter séta után jobbra fordulva, az erdőben hamarosan egy újabb játszótéren találjuk magunkat. Amennyiben
még nem fáradtak el a gyerekek végigmehetünk a kilencállomásos erdei tornapályán, a feladatokat végrehajtva, vagy sétálhatunk az egy kilométeres tanösvényen, amelyen megismerhetjük az itt élő növényeket, állatokat.

A Püspökerdő közepén, 5 ezer négyzetméteren kalandpark is várja a családokat, a gyerekeket kétéves kortól, de ha oda készülünk, pénztárcát is vigyünk magunkkal, mert az élményekért fizetni kell.

Hirdetés

Révfaluban, a Mosoni-Duna menti töltésen Bácsa felé is elindulhatunk, a Bácsai-legelőn találjuk a Szent Vid-dombon az emlékhelyet, amelyet az egykori Szent Vid település helyén alakított ki a Zölderő Egyesület, ökoturisztikai tájékoztató és pihenőhellyel. Itt több védett növénnyel és állattal is megismerkedhetünk, ha szemfülesek vagyunk, láthatunk vízisiklót, varangyot vagy kecskebékát.

A Bácsai tó partján láthatjuk a huszonötszörös nagyításban fából készített lápi póc halszobrot, a tó védett halát. Visszafelé betérhetünk a Szitásdomb füvészkertbe, ahol a sétautakat járhatjuk be a bekerített 6,4 hektáros területen, megismerve a terület élővilágát. A füvészkert melletti dimbes-dombos részen a gyerekek kiélhetik a terepi kerékpározás iránti vágyukat is.

A Szigetköz felé indulva meglátogathatjuk a Morotva-tavi tanösvényt Dunaszegen. Az 1,5 kilométeres táv gyalogosan bejárható, az útvonalon elhelyezett táblák a nádasok élővilágát mutatják be. A tó partján álló madármegfigyelő toronyból pedig szép kilátás nyílik.

Gönyűn, a Duna-parton nézhetjük a hatalmas uszályokat, ahogy elsiklanak, a gyerekek játszhatnak a játszótéren, végigmehetünk a Duna-panoráma tanösvényen, a sétányon elolvashatjuk, kik Gönyű szülöttei, valamint betérhetünk a Horgásztanya Látogatóközpontba is. Az öt állomást felfűző Holt-Rába tanösvény Gyirmót határából indul és a Holt-Rába egyik ága mellett, valamint ennek árterén vezet végig. A 6 kilométer hosszú útvonalon pihenőhelyek, megfigyelő tornyok találhatók, a kihelyezett információs táblákról pedig megismerhetjük a Holt- Rába növény- és állatvilágát.

Nyúl is megér egy kirándulást, ha a templomtól indulunk, az úgynevezett Kökörcsin úton bejárhatjuk a település nevezetességeit. Végigmehetünk a Szurdikban, amely Európa egyik legnagyobb homokkőben kialakult szurdokvölgye. Az út melletti homokfalból borospincék nyílnak. A pincesortól csak néhány száz métert kell sétálni, hogy elérjük a Lila-hegyi kilátót, amelynek 14 méteres, felújított tornyából körpanoráma nyílik a környékre.

Ravazd és Sokorópátka között is találunk bemutató útvonalat, a tanösvény 15 kilométer hosszú és inkább kerékpárral ajánlott. Az útvonal elején és végén is ismertetőtábla van, így két irányból is bejárható. A kihelyezett táblák a tájra jellemző természeti értékeket mutatják be. Pannonhalmát nem nagyon kell bemutatni, a gyerekek bizonyára élvezik a lombkorona kilátót, és a 18 méter magas Boldog Mór toronykilátó megmászását is. A tanösvény a Pannonhalmi Főapátságból indul és három kilométeren át mutatja be a természeti értékeket. A gyógynövénykertet sem érdemes kihagyni Pannonhalmán.

Győrújbaráton a Kilátó-hegyen, a Napóleon-kilátóhoz látogathatunk el, amely nevét egy legendának köszönheti: állítólag Napóleon a közelből nézte a kismegyeri csatát. Megkereshetjük a Rákóczi- emlékkövet is, mely II. Rákóczi Ferencről Rákóczi-fának elnevezett szilfa helyén áll, környezetében emlékparkot találunk.

Olvasóinktól további ötleteket is várunk Facebook-oldalunkra kommentben!

likeold
a fb oldalunkat