A vidéki buszpályaudvarról indult a rendőrség és a Városrendészet Győr közös ellenőrzése

Havassy Anna Katalin Fotó: MekliZ Fotóstúdió
2024.02.24. 10:38

A Győri Rendőrkapitányság és a Városrendészet Győr kiváló együttműködése utóbbi megalakulása óta tart, számos sikeres közös szolgálat van már mögöttük. Február 23-án pénteken kora délután a vidéki buszpályaudvar volt a fő helyszíne annak a kiemelt ellenőrzésnek, amelyre elkísértük az egyenruhásokat.

Visszatérő lakossági igény, hogy az állandó közterületi jelenlét mellett gyakori fokozott ellenőrzéseket is tartsanak mind a Győri Rendőrkapitányság, mind pedig a Városrendészet Győr munkatársai. Az egyik legtöbbet emlegetett helyszín a vidéki buszpályaudvar és a vasútállomás, hiszen mindkét tömegközlekedési csomópont hatalmas forgalmat bonyolít le. S bár a Volánbusznak és a MÁV-nak is van saját biztonsági szolgálata, elkél a hatóság és a Városrendészet Győr segítsége is.

Február 23-án pénteken kora délután csatlakoztunk a rendőrség és a rendészet munkatársaihoz, akik a vidéki buszpályaudvaron kezdték meg az aznapi fokozott ellenőrzést.

Kompos Szabolcs

„A mi kezdeményezésünkre, illetve a Győri Rendőrkapitánysággal való jó együttműködésnek köszönhető ez a mai ellenőrzés” kezdte a Győr+ Média érdeklődésére Kompos Szabolcs, a Városrendészet Győr Járőrszolgálati Osztályvezetője, majd így folytatta: „Azért választottuk a vidéki buszpályaudvart is, mert frekventált helyszín, illetve a város szempontjából is fontos területről van szó. Az elsődleges célunk a lakosság szubjektív biztonságérzetének növelése, illetve a szabálysértések és bűncselekmények megelőzése. A mai akció kiemelten a fiatalok és az idősek védelmére irányul, ugyanis a Városrendészet több jelzést is kapott arról, hogy gyakorta leszólítják ezt a két korosztályt, hogy dohányterméket, vagy pénz kérjenek tőlük. A jövőben is szeretnénk majd még a maihoz hasonló kiemelt ellenőrzéseket a rendőrséggel közösen, s ahogy most is, majd akkor is a város több pontjára is kiterjesztve. Hisz a célunk közös: hogy a győriek biztonságban élhessenek!” – zárta a Városrendészet Győr járőrszolgálati osztályvezetője, aki beosztásából adódóan is teljes rálátással bír a lakosság igényeire, a járőrök és a 0-24 órában hívható diszpécserszolgálat munkatársai is folyamatosan tájékoztatják az eseményekről, kérésekről.

Szaló Roland rendőr főhadnagy

Ugyanez mondható el Szaló Roland rendőr főhadnagyról is, aki a Győri Rendőrkapitányság Közrendvédelmi Osztályának, Járőr- és Őrszolgálati Alosztályának alosztályvezetője, s kiemelte a Városrendészet Győrrel, valamint a polgárőrökkel folytatott közös ellenőrzések hatékonyságát:

„Már második alkalommal szervezzük meg ezt a közös ellenőrzést itt a vidéki buszpályaudvaron, illetve a vonatpályaudvaron. A pénteki nap sem véletlen: ilyenkor még nagyobb az utasforgalom mindkét helyszínen, erre reagálunk a kiemelt jelenléttel. Úgy gondolom, hogy a Városrendészettel a kapcsolat nagyon jó, s nem csak most találhatnak meg minket közös szolgálatban. Egyébként a vasútállomáson állandó a rendőri jelenlét: körzeti megbízott kolléga teljesít folyamatos szolgálatot, s a rendészekkel kiegészülve itt a vidéki buszpályaudvaron is rendszeresen járőröznek.” – mondta el a főhadnagy, illetve arra is kitért, hogy a menetrendeket figyelembe véve a kisebb „holtidőkben” a város több, gyalogosok által kiemelt csomópontján tartanak fokozott ellenőrzést. Tehát nem csak a tömegközlekedés résztvevői profitálnak ezekből az együttműködésekből.

„A Városrendészet Győr munkatársaival heti szinten zajlanak a megbeszélések, ahol nem csak a közös szolgálatok lehetőségeit, tapasztalatait beszéljük át, hanem a lakosok részéről beérkező kéréseket is átbeszéljük, hiszen így tudunk a leghatékonyabban reagálni.” – zárta Szaló Roland rendőr főhadnagy.

A vidéki buszpályaudvaron a közös ellenőrzés során egyébként több fiatalt is figyelmeztettek a dohányzási szabályok betartására, illetve az azokkal kapcsolatos tilalmakra. Több személyt is igazoltattak, illetve egy láthatóan ittas férfit felszólítottak a megfelelő viselkedésre is. Az egyenruhások jelenléte többeket is távozásra sarkalt, két láthatóan vitatkozó férfi is hirtelen abbahagyta az ingerült eszmecserét és békésebb hangnemre váltva folytatta a beszélgetést a büfésoron.

„Örülünk, ha jönnek rendőrök és a városrendészek!  Sajnos többen is elfelejtik hogy kell viselkedni, a hajléktalanok is nagyon ideszoktak. Hiába szólnak a biztonsági őrök, kis idő múlva visszajönnek. Bízunk benne, ha gyakrabban látnak egyenruhát, elkopnak innen, akikkel csak a baj van!” – mondta egy utas, aki vidékről jár be dolgozni Győrbe, s azt mondja, nem azokkal van a gond, akik közlekedésre használják a vidékit, hanem akik összekeverik egy szabadtéri kocsmával…

Köszönjük a Győri Rendőrkapitányság munkatársainak az együttműködést, a számos közös szolgálatot! A lakosságnak pedig az észrevételeket, a kéréseket, amelyeket személyesen is megtehetnek a rendész kollégáknál, illetve bejelenthetnek a 0-24 órában hívható 06 20 585 8888-as telefonszámon is! Mi pedig a Városrendészet Győrre vonatkozó jogszabályoknak megfelelően igyekszünk mindenben segíteni és megoldást találni!” – zárta Kompos Szabolcs, a Városrendészet Győr Járőrszolgálati Osztályvezetője.

Galéria: MekliZ Fotóstúdió

TV-s szerkesztő: Pulai Sarolta