A Városrendészet Győr szempontjából is hasznos volt a szituációs gyakorlat

Havassy Anna Katalin Városrendészet Győr
2023.02.20. 17:27

Ahogy arról a Győr+ Média is beszámolt, február 16-án Győr városa, a Győri Hivatásos Tűzoltóparancsnokság és a Városrendészet közös szituációs begyakorló feladatot hajtott végre a Győri Nemzeti Színházban és annak környékén. A gyakorlatot a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat a helyszínen értékelte és megfeleltre minősítette. Később ugyanezt tette Miletics Mór a Városrendészet szakmai igazgatója is, aki a részletekről a Győr+ Médiának beszélt.

„Amikor megkaptuk a felkérést, hogy vegyünk részt ezen a szituációs gyakorlaton, természetesen azonnal igent mondtunk. Hiszen amellett, hogy megtisztelő, hogy egyre inkább partnernek tekintenek a társszervek, nagyon fontos élnünk minden olyan lehetőséggel, amelyből fejlődhetünk, tanulhatunk. Ez a mostani gyakorlat is nagyon hasznos és tanulságos volt és köszönjük, hogy részt vehettünk benne.” – kezdte Miletics Mór, aki azt is hozzátette, egy esetleges belvárosi tűzeset érthető módon nem csak a tűzoltóknak, hanem a közbiztonság fenntartását felügyelő szervezetnek is komoly munkát ad.

„A belváros nehezített terep, szűk utcák, sűrűn épült lakóházak, parkolók, gépjármű- és gyalogos forgalom, bámészkodók és még sorolhatnám. Rengeteg olyan tényezőre kell figyelni, amelyben a rendészek segítségére lehetnek a tűzoltóknak, akikre ilyenkor a megszokottnál is extrémebb terhelés vár. Rendészeink helyt álltak és kiválóan végezték el a feladataikat.”

S hogy konkrétan mi volt, amiben a Városrendészet Győr állománya támogatta a tűzoltók munkáját? Nos, a feladat sokrétű volt, hiszen míg a katasztrófavédelem munkatársai a Győri Nemzeti Színház épületében dolgoztak, a városrendészeknek a környék biztosítását és az eszközök épségét is meg kellett óvniuk.   

Munkatársaim szakszerűen és biztonsággal irányították a forgalmat, biztosítva ezzel a tűzoltóautók megfelelő pozícióját, illetve elkerülve a nagyobb torlódásokat, fennakadásokat. Ehhez kellett a kiváló kommunikációs készség is, amelyre kiemelten nagy hangsúlyt fordítunk a képzésük során. Ebben a szituációban ugyanis a gyalogosokkal és a bámészkodókkal is szót kellett érteniük.

Voltak rendész kollégák, akik a tűzoltók eszközeinek biztonságára figyeltek, így mentesítve őket ez alól a feladat alól, amely a jövőben is járható út. Más kollégák pedig az egyes forgalmi akadályok elhárításában jeleskedtek, mint például a tűzcsap előtt, szabálytalanul parkoló autó tulajdonosának értesítése volt. Összehangolt, állandó kommunikációt és gyors döntéseket igénylő feladat volt ez, amelyet meglátáson szerint kiválóan teljesítettek a Városrendészet Győr munkatársai.” – mondta Miletics Mór, aki azt is hozzátette, hogy a gyalogosoktól hasonló esetekben szeretnének nagyobb fegyelmet kérni.

Sajnos kollégáim tapasztalták, hogy nehezebben értették meg egyes járókelők, hogy miért nem haladhatnak a megszokott útvonalon, s hogy miért nem jöhetnek közelebb az eseményekhez. A mobiltelefonos fotóknak sem örültünk, mert egyszerűen ezeknek ilyen esetben nincs helye. A munkavégzést zavarják, felesleges energiát vesznek el a biztosítást végző személyektől. S bár Győr városa kiválóan felkészült az állampolgárok védelmét illetően, nem várt események mindig történhetnek. Ahhoz, hogy biztonságosan, hatékonyan és eredményesen dolgozhassanak akár a tűzoltók, akár a rendőrök vagy éppen mi, szükségünk van a lakosság segítő együttműködésére is.”

Szerencsére most csak egy gyakorlat zajlott a mindig pezsgő belvárosban, de az egyenruhások bizonyították, hogy felkészültek az extrém terhelést igénylő feladatokra is. Kiderült az is, hogy a társszervek kiválóan képesek együtt dolgozni, ez pedig mindenképp megnyugtató.

Köszönjük, hogy számítottak ránk a Győri Hivatásos Tűzoltóparancsnokságról, hogy értékes tapasztalatokat szerezhettünk a közös gyakorlat során. A magam részéről roppant büszke vagyok a Városrendészet Győr állományára, mert ismét bizonyították, hogy rátermett, kiváló szakemberekből áll a csapat, akiknek szívügyük Győr biztonsága!” – zárta Miletics Mór szakmai igazgató.