A városrendészek is vigyázzák az emlékezők biztonságát

Havassy Anna Katalin
2022.10.20. 19:03

Október közepétől egyre nagyobb a forgalom a virágboltoknál, a temetők környékén és a sírkertekben is. Az emberek már készülnek a halottak napjára, azonban sajnos a rossz szándékúak sem pihennek. A Városrendészet Győr járőrei is vigyázzák az emlékezők biztonságát.

Hiába van jelen a gyász mindannyiunk életében, sajnos a bűnőzök egy részében a tiszteletnek még csak a szikrája sem lakozik. Nem nézik sem az élőket, sem pedig a holtakat, csak a becstelen haszonszerzés motiválja őket. Számukra a halottak napjához közelítő időszak – mondhatni – igazi aranybánya. A rendőrség, a polgárőrség és a Városrendészet Győr is azért dolgozik ilyenkor megsokszorozott erővel, hogy visszaszorítsák a bűneseteket és az emlékezők biztonságban helyezhessék el szeretteik sírjainál a kegyelet virágait és mécseseit.

„Minden szervnek, amely a közrend fenntartásával foglalkozik, kiemelt időszak ez, nincs ez másként a Városrendészet Győrnél sem.” – kezdte Miletics Mór, szakmai igazgató. „Fontos, hogy a rendészeink a megfelelő szakmai tudással biztosítsák nem csak nyugodt megemlékezést, hanem minden olyan esetet megelőzzenek, amelyek akár a személyek biztonsága, akár a vagyontárgyak eltulajdonítása ellen irányul. Sokrétű lesz a feladatunk, de a társszervekkel közösen a legjobb tudásunk szerint igyekszünk helyt állni.” – monda Miletics Mór, akivel az alábbiakban sorra vettük azokat a tanácsokat, amelyeket érdemes megfogadni ahhoz, hogy a lehető legbékésebb legyen a megemlékezés.

A városrendészek kiemelt figyelmet fordítanak a temetők és a virágboltok környékének biztonságára is. Hiszen ilyenkor több az árus, több vágott virág és koszorú fogy, így értelemszerűen több pénzt is hoznak magukkal az emberek. Ez pedig vonzza a táskatolvajokat és a zsebeseket is. Ezért a városrendészek arra kérnek mindenkit, hogy a pénzüket és egyéb értéktárgyaikat mindig nagy körültekintéssel kezeljék: ne hagyják bent a ridikült, a tárcát a gépjárműben, főleg ne látható helyen és győződjenek meg róla, hogy megfelelően lezárták-e a kocsit. Ám a csomagtartó sem épp jó megoldás, a bűnözők sokszor lesből figyelik melyik autóra érdemes lecsapni.

A hölgyek jól zárható, akár több cipzáras résszel is rendelkező táskába tegyék a bukszát, míg az urak lehetőleg inkább a kabátok belső zsebében tartsák a tárcákat, ne pedig a farzsebben.

Na meg persze az sem árt, ha nem viszünk magunkkal indokolatlanul sok készpénzt, bankkártyákat, csak tényleg annyit, amennyit előre kalkuláltunk. A nem szükséges iratokat, kártyákat is inkább hagyjuk otthon. Ez a jó tanács akár egy tárca elvesztése során is kevesebb bosszúságot és utánajárást eredményezhet.

Fontos az is, hogy akkor se hagyjuk őrizetlenül értékeinket rejtő táskáinkat, ha a sírok körül dolgozgatunk. Szerencsére személy elleni támadás ritkán történik a temetőkben, de jobb félni, mint megijedni, így lehetőleg ne hagyjuk, hogy idős családtagjaink egyedül látogassanak ki a sírkertekbe, főleg ne sötétedés után.

Akár egyedül élő szomszédainknak, ismerőseinknek is felajánlhatjuk biztonságot nyújtó kíséretünket, biztos hálás szívvel fogadják majd.

Ha a családok kisgyermeket is magukkal visznek a temetőkbe, akkor fontos, hogy ne tévesszék őket szem elől. Legjobb, ha egy felnőtt mindig fogja a kezüket. Arra se felejtsük el a figyelmüket felhívni, hogy a temető nem játszótér, a hangoskodás és a szaladgálás nem illendő.

Az autókban hagyott értékekről már írunk fentebb, ám az is nagyon kiemelendő, hogy a megnövekedett gépjárműforgalom és a temetőknél lévő parkolók telítettsége miatt is szükséges a fokozott türelem. Ha tehetik, inkább álljanak meg a környező utcákban, parkolókban, vagy jöjjenek tömegközlekedéssel. Ha esetleg behajtanak a temetőkbe, akkor haladjanak lassan és körültekintően, vigyázva a gyalogosokra. Ne történjenek sem anyagi káros, sem pedig személyi sérüléssel járó balesetek! 

Arra kérek mindenkit, hogy egymásra is figyeljünk a temetőkben és a környékükön is!  Járjunk nyitott szemmel és füllel, és ha úgy érezzük, hogy segítségre van szükség, akkor értesítsük vagy a rendőrséget a 112-es segélyhívón, vagy tárcsázzuk a Városrendészet Győr 06205858888-as telefonszámát. Természetesen, ha látunk a közelben egyenruhást, akkor szólítsuk meg bátran! Azt hiszem, mindannyiunk nevében mondhatom, hogy készséggel állunk rendelkezésükre. Hiszen szívügyünk Győr biztonsága!” – zárta Miletics Mór, a Városrendészet Győr szakmai igazgatója.