Hirdetés
Széchenyi István Egyetem

A top háromban a győri sporttudományi képzések

Fotó: Májer Csaba József
Győr+
2022.03.29. 14:45

Áder János köztársasági elnök 2022. február 1-jével egyetemi tanárnak nevezte ki dr. Szakály Zsoltot, a Széchenyi István Egyetem Sporttudományi Tanszékének vezetőjét. A professzor úgy látja, hogy az intézmény és Győr népszerű a hallgatók körében, a sporttudományi képzések pedig az országban a top háromban találhatók.

Hirdetés

Harminchat éve dolgozom az oktatásban, amiből az első tizenkilenc évet a közoktatásban töltöttem, ahol a szakmunkásképzőtől a testnevelés tagozatos gimnáziumig minden szinten kipróbáltam magam. A felsőoktatásba 2006-ban kerültem, két évvel később pedig tudományos fokozatot szereztem. Azóta igyekszem megfelelni a doktorrá avatáskor tett esküm szellemének. Professzori kinevezésem egyrészt újabb motivációt jelent, másrészt plusz felelősséggel is jár. Önmagam felé magasabb követelményeket támasztok, és továbbra is folyamatosan segítem kollégáim és hallgatóim szakmai előmenetelét” – mondta kérdésünkre dr. Szakály Zsolt arról, hogy a professzori címig milyen út vezetett.

A Sporttudományi Tanszék vezetője kiemelte, hogy az egyetemi tanári cím elérésében nagyon sokat köszönhet családjának, munkatársainak és a Széchenyi István Egyetemnek, amely minden segítséget megad a fejlődéshez. Az intézmény kiemelten kezeli a sportot, ami nemcsak az infrastrukturális fejlesztésekre, például a győri egyetemi sportpark kialakítására igaz, hanem a sporthoz kapcsolódó tudományterületek támogatására is. „Mindez azért fontos, mert az egészséges életmód és a stresszoldás egyik fontos eszköze a fizikai aktivitás, a mozgás. Az egyetem sportos szemléletével hozzájárul, hogy a hallgatók diplomájuk megszerzését követően is kiegyensúlyozott, boldog polgárok legyenek” – mondta dr. Szakály Zsolt.

Hirdetés

A professzor szerint a Széchenyi István Egyetem sporttudományi képzései az országban a top háromban találhatók a különböző mutatók szerint, rekreáció és életmód alapszakon pedig itt tanulnak a legtöbben. Úgy tapasztalják, hogy a fiatalok körében népszerű az intézmény és Győr, ráadásul ilyen képzések a Dunántúlon – Győrön kívül – csak Pécsett vannak. Terveik között szerepel a hallgatói létszám emelése, amit nagyban segíthet egy új alapszak, a sportszervezés elindítása. Ezzel a sportegyesületeknek, sportági szakszövetségeknek, önkormányzatoknak biztosítanának magasan képzett szakembereket.

Célunk az is, hogy még több tehetséges, sikeres élsportolót csábítsunk Győrbe tanulni, és segítsük őket, a »duális karrierjük« felépítésében, ami a sportpályafutásuk utáni karrierjük alapját jelentheti – fejtette ki dr. Szakály Zsolt. – Mentoráljuk, szükség szerint egyéni tanrenddel támogatjuk őket. Vonzó számukra, hogy az egyetemen kiemelt ösztöndíjban, sőt a Széchenyi István Egyetemért Alapítvány révén külön sportolói ösztöndíjban is részesülhetnek, ami megkönnyíti felkészülésüket, tanulmányaikat.”

Kapcsolódó témák: #sport | #Széchenyi István Egyetem |
likeold
a fb oldalunkat