Szarka Zsófi Konyhája

A tészta és a bab

Szarka Zsófi
2019.11.07. 17:59

Korlátozott számban használjuk spontánul a babot, inkább csak a jól bevált fogásoknál jut eszünkbe. Kár, pedig sok finom percet okoz az egyszerűbb ételekben is.

Győrben ettem egyszer egy rendkívül ízes tésztasalátát. Éveken keresztül ugyanazt a receptet készítették: sok zöldséggel, krémes tejszínnel, kevés lila hagymával és némi sajttal. Amiért leginkább megszerettem, az az arányok felosztása volt. Kevés tészta, sok zöldség, sok szaft. Ritkán eszem tésztát, akkor is inkább a feltétre, szószra koncentrálva, pont úgy, ahogy ebben az esetben. Ízlett, így bevezettem az otthoni repertoárba. Hiszen nem tiltott, csak mértékkel ajánlott a fehér lisztes tészták fogyasztása.

Amikor nincs idő leülni ebédelni, meleg ételt enni, tökéletes egy előző este kifőzött tészta, amit reggel bármivel összekeverhetek.

Mivel a külföldi bisztrókban, kantinokban szintén népszerű a tésztasaláta, ott is gyakran kóstolom, és sok esetben van benne bab. Egyszerű, nagyszerű, sok fehérjét tartalmaz, nálunk is széles választék van belőle, csak éppen nem jut eszünkbe. Ezen változtattam és javaslom nektek is a használatát!

Bevásárló lista (2 személyre):

  • 100 g száraztészta
  • 1 ek pestoű
  • 1 üveg főtt bab (vagy konzerv)
  • 1 üveg gomba (vagy konzerv)
  • 100 g mozzarella
  • 100 g gépsonka
  • 2 ek krémsajt
  • 50 g dió
  • 1 ek olívaolaj

Elkészítés:

A tésztát bő, sós vízben kifőzöm 6-7 perc alatt. Leszűröm és egy ek olajjal keverem el, hogy ne ragadjon össze később. Kihűtöm és elkezdem ízesíteni. Összekeverem a pestóval, esetleg egy kis friss citromlével, ha üde ízeket kedvelünk.

A gombát, babot leszűröm, vízzel leöblítem és a tésztához adom. A sonkát, sajtot felcsíkozom, a krémsajtot pedig tálalásnál teszem a saláta tetejére.

Tipp: Keverjünk hozzá friss salátákat, különböző olajokat vagy magvakat, ízlés szerint. Csupán a majonézt kerüljük, attól kevésbé lesz tápláló a salátánk!

Kapcsolódó témák: #gasztronómia | #Szarka Zsófi Konyhája |