Búcsú Markó Ivántól

„A táncoló angyalok felülről figyelnek bennünket”

Fotó: MekliZ Fotó
Földvári Gabriella
2022.04.25. 18:32

A Győri Balett alapítói, egykori és jelenlegi tagjai, növendékek, pályatársak, rajongók tartottak csendes megemlékezést Markó Iván tiszteletére a Győri Nemzeti Színház előtt hétfő délután.

Kiss János, a Győri Balett alapító tagja, volt igazgatója könnyek között búcsúzott Markó Ivántól: „Hallom az Ivánnak a hangját: ne beszélj, táncold el! Mi eltáncolhattuk Iván életét. „Az egykori táncos felidézte azt a pillanatot, amikor 1978-ban a győri színház avatására érkeztek, elkéstek, mert óriási köd volt, nem is látták a színházat, csak az épülethez közeledve ragyogott át az előcsarnok fénye.

Ekkor Iván azt mondta: „Gyerekek, lehet, hogy ez lesz az otthonunk?” Ez lett az otthonuk. Az 1979-es év Halottak napján megszületett a Győri Balett. Az első bemutatójukon a Nap szeretteit, az Álom éjt és a Stációkat láthatta a közönség, ez utóbbi koreográfiát Markó önmagáról alkotta. „Akkor egy hatalmas könyv kinyílt, amit ő nyitott ki, és most ez a könyv bezárult. 12 év csodálat, 12 év fantasztikus élmény, 12 év óriási küzdelem, szenvedés, 12 év vér és izzadság következett, és innen, szeretett városunkból elindultunk a világba.” – fogalmazott Kiss János.

Azt is elmondta, hogy azt a szellemi örökséget, amit Markó Iván hagyott hátra, azt tovább adják, most már Velekei László által vezetett társulat és a növendékek számára. „Nem búcsúzni jöttünk, hiszen Iván már a táncoló angyalokkal figyel felülről minket” – búcsúzott Kiss János. A megemlékezés résztvevői egy szál fehér rózsával, egy darab kővel, majd egy közös performance-al búcsúztak a mestertől.

Markó Iván az Állami Balett Intézetben végzett 1967-ben. A Magyar Állami Operaház tagja, 1971-ben pedig magántáncosa lett. 1972-től 1979-ig a világhírű francia koreográfus, Maurice Béjart társulatának, A XX. század balettjének volt vezető szólistája. 1974-ben nemzetközi kritikusok a világ tíz legjobb táncosa közé sorolták. 1979-ben az Állami Balettintézet abban az évben végzett balettművészeivel alapította meg a Győri Balettet, amelynek 1991-ig igazgatója is volt. 1981-ben létrehozta a Győri Tánc- és Képzőművészeti Szakközépiskolát, melyet tíz éven át szintén igazgatott. 

Dolgozott Bécsben, Párizsban és Sydneyban is. Többek mellett Kossuth-díjjal ismerték el munkásságát. Alakját Jézus, az ember fia, valamint a József és testvérei táncfilm őrzi. Életéről a Magány mosolya címmel jelent meg könyv 2014-ben.

Markó Ivánt hétfő délben temették el a budapesti Kozma utcai zsidó temetőben, a búcsúztatásán részt vettek a Győri Balett tagjai, valamint a város részéről dr. Pergel Elza alpolgármester.

Galéria: Mekliz Fotó és Kasza Fruzsina

TV-s szerkesztők: Németh Boglárka, Földvári Gabriella

Kapcsolódó témák: #búcsú | #gyász | #híradó | #szertartás |