Arcélek

A szíve hozta Libanonból Győrbe

Fotó: O, Jakócs Péter
Hajba Ferenc
2020.03.22. 10:02

Libanonban született, Budapesten végezte az egyetemet, Ajkán és Zalaegerszegen kezdte orvosi pályáját, végül a győri kórházban kötött ki dr. Sayour Amer kardiológus főorvos, aki Pro Urbe-díjban részesült március 15-én.

Feleségén és gyermekein kívül minden rokona Libanonban él. Ő sem tagadta meg szülőföldjét, de nyelvében, gondolkodásmódjában és szívében is ízig-vérig magyar lett. Kiskora óta kardiológus szeretett volna lenni. Édesapja és nagybátyja is szívbetegséggel küszködött, s gyerekként arról ábrándozott, hogy megtanulja az orvosi szakmát, hátha meg tudja gyógyítani őket.

1984-ben pályázati ösztöndíjat nyert Magyarországra. Eredetileg Oroszországba vágyott, mert több libanoni barátja is ott végezte az egyetemet. Magyarországot egyáltalán nem ismerte. Megnézte a térképen: végül is van az országot és a fővárost átszelő folyója, a Duna, egy nagy tava, a Balaton, utánaolvasott a történetének, nevezetességeinek, és ideköltözött. A külföldről érkező egyetemisták egy éven át csak a magyar nyelvet tanulták, s talán ez volt a legnehezebb próbatétel a számára. „Igazán magyarul csak az tud beszélni, aki ide született” – állítja a főorvos, aki egyébként néha érzékelhető apró akcentussal, de pontosan és választékosan beszéli a nyelvünket.

Dr. Sayour Amer summa cum laude minősítéssel végezte el a Semmelweis Egyetemet. Réthelyi Miklós professzornál, az anatómiai intézet vezetőjénél – aki később miniszter is lett – folytatott tudományos diákköri munkát, majd 1991-ben az ajkai kórház kardiológiai osztályán kezdett el dolgozni. Ajkán nem sokkal korábban nyitott könyvre emlékeztető nagy, korszerű intézmény épült, eredetileg azt tervezték Veszprém megyei kórháznak, de végül a kisváros nem tudta megelőzni a megyeszékhelyet. Ennek ellenére jó nevű orvosokat foglalkoztatott a jól felszerelt ajkai kórház.

Sayour Amer doktor ott szerzett belgyógyászati, majd kardiológiai szakvizsgát, s 2000 óta átjárt katéterezni a zalaegerszegi szívsebészetre is.

„Egy párizsi konferencián találkoztam dr. Dézsi Csaba Andrással, a győri kardiológia osztályvezető főorvosával, aki elmondta, hogy katéteres labort hoz létre Győrben. Hívott, hogy csatlakozzak a csapathoz. Ekkor Ajkán már osztályvezető főorvos voltam, de föladtam Győrért, s nem bántam meg” – idézi fel idekerülésének történetét.

A főorvos libanoni családja nagyon szerette volna, ha Sayour doktor visszamegy hozzájuk. Megnyugtatásukra 1999-ben még honosította is orvosi diplomáját.

„Négyszázötvenen voltunk, én lettem az első, nem akarták elhinni, hogy nem amerikai, hanem magyar egyetemen végeztem” – emlékszik vissza.

Egy évvel később pedig a bátyja eljött érte Magyarországra, hogy hazavigye Libanonba. Legyen együtt a család, érvelt a bátyja, de a doktor közölte: véglegesen Magyarországon marad.

„Sokat köszönhetek a magyar népnek, az ösztöndíjnak, a taníttatásomnak, annak, hogy munkát és bizalmat kaptam itt – mondja. – De nemcsak a hála tartott itt, hanem mert jól érzem magam, beilleszkedtem, úgy érzem, a betegek is megszerettek” – osztja meg közérzeti tapasztalatait.

Felesége szír származású fogorvos. Az ő élettörténete is érdekes. Két hónapos korában a szüleivel érkezett Magyarországra, majd nyolcévesen visszavitték Szíriába. Tizennyolc évesen tért vissza ide tanulni, férjével az egyetemen ismerkedett meg.

Két gyerekük van, Ali Alex és Nabil Viktor. Ali a Semmelweis Egyetem szívgyógyászati klinikáján kardiológus, komoly tudományos munkát is végez. Nabil, az öccse idén végez az orvosi egyetemen, s az országos kardiológiai intézetben szeretne dolgozni kardiológusként.

A főorvos hobbija a mozgás és az olvasás. Szívesen jár konditerembe, a könyvek közül pedig legnagyobb érdeklődéssel a tudományos köteteket lapozza.

„Milyen nyelven?” – kérdezem tőle.

„Regényeket magyarul, a szakirodalmat angolul” – válaszolja.

A beszélgetés végén persze rátértünk a koronavírus veszélyeire is a szívbetegek számára.

„Sajnos a tapasztalatok szerint a szívbetegek a koronavírus veszélyeztetettjei közé tartoznak – figyelmeztet a főorvos. – Számukra különösen fontos, hogy kerüljék a tömegrendezvényeket, és hangsúlyosan ügyeljenek a higiéniára.”

Dr. Sayour Amer főorvos március 15-én, az ünnepi díszközgyűlésen vette át a Pro Urbe-díjat.

Kapcsolódó témák: #egészség | #PAMOK |