Hirdetés
Nehéz évad mögött, izgalmas évad előtt a társulatok

A színház Győrben is csodákra képes

Fotó: Ács Tamás
P. Csapucha Adrienn
2022.05.04. 18:52

A 2022/23-as évad repertoárját mutatta be szerdán a Győri Nemzeti Színház és a Győri Balett. A találkozón kiderült, hogy a társulat a következőkben klasszikus darabokat, de modern műveket is műsorára tűz, ismét szélesre tárva kapuját a közönség előtt. Természetesen a balett is meglepetéssel készül, a jövő évadban Peer Gynt láthatjuk majd az együttestől, a tőlük megszokott egyedi stílusban tálalva.

Hirdetés

Fiatalok tolmácsolásában a készülő családi musicalből, Lionel Bart: Oliver című darabjából hallhattak részletet a sajtótájékoztató résztvevői szerdán a színház Csillártermében.

A megjelenteket az önkormányzat nevében dr. Pergel Elza köszöntötte.  

Hirdetés

Az elmúlt évben rengeteg mindent megéltünk. Járvány, kényszerű leállás, bizonytalanság, remény, pályázat, igazgató váltás, mélylevegő és készülődés az új évadra – ez jellemezte a színházat” – kezdte beszédét az alpolgármester. Dr. Pergel Elza kiemelte az évad darabjait, mint mondta, fenntartóként óriási büszkeséggel tölti el, hogy ilyen sikereket könyvelhettek el az együttesek. „Köszönöm mindenkinek, aki a színház és a balett társulatában dolgozik. A kitartásukat, a munkájukat, sok szerencsét és jó egészséget kívánok nekik az évad további részére és a jövőre nézve is. Európának, benne pedig Magyarországnak valamennyiünk érdekében békét kívánok” – zárta szavait az alpolgármester.

„Egy expresszív, izgalmas évadon vagyunk túl, ami nem volt könnyű, nem volt egyszerű” – vette át a szót Bakos-Kiss Gábor a teátrum igazgatója. A direktor rámutatott, hogy a siker egyik záloga az volt, hogy az önkormányzat és a színház törekvései egymásra találtak, amikor decemberben státuszba kerültek a társulat színészei, ez pedig egy komoly alapja lett annak a munkának, amit Győrben a jelen és a jövő színházában szeretnének építeni.

S ha már bemutatók, természetesen az igazgató ismertette a 2022/23-as évad repertoárját, az általa koncepciózusként aposztrofált műsorfüzetet. Mint kiderült, már most gőzerővel dolgoznak a darabokon, a Nagyszínpad a klasszikusokról szól majd, a Kisfaludy-terem és a nemrégiben újranyílt Padlásszínház pedig a kortárs, a progresszív, és az ősbemutatós darabok színtere lesz.

A Nagyszínpadon ezentúl pénteken tartják majd a premiereket, a Kisfaludy-teremben és a Padlásszínházban továbbra is szombaton lesznek a bemutatók.

Moliére születésének 400. évfordulója alkalmából A képzelt beteg lesz az első bemutató, de egy ukrán rendező Ivan Urivsky tolmácsolásában az Ármány és szerelem is szerepel a repertoárban, a már említett Oliver! musicalen, az egész család jól szórakozhat majd, Szász János pedig továbbgondolja Móricz Zsigmond Barbárok című színművét.

Az opera kedvelői sem maradnak előadás nélkül, a Zakariás Zalán rendezte Rigolettóban a világ vezető baritonja Molnár Levente kapta a címszerepet, míg A víg özvegyet maga az igazgató rendezi Győrben. „Meghajlunk a műfaj nagyjai előtt, lendületes darabot álmodtunk a színpadra” – fogalmazott Bakos-Kiss Gábor.

Az évadban továbbá bemutatják a méltán híres Esőembert, egy koprodukcióban pedig Apor Vilmos életrajzi drámája elevenedik meg, Mindenkinek mindene címmel, míg a Padlásszínházban egy egyfelvonásos dráma az Erősebb hívogatja a színházszerető közönséget. A Vill-Korr Sulibérletben három kitűnő darabot kínálnak az ifjúságnak, a Tom Sawyer kalandjait, a Jakabak című művet, és a Hanyistókot.

Természetesen a balett is meglepetéssel készül, a jövő évadban Peer Gynt láthatjuk majd az együttestől, a tőlük megszokott egyedi stílusban tálalva. „Izgalmas, magával ragadó és értékteremtő. Ez utóbbinál állnék meg, hiszen nem volt egyszerű az elmúlt időszak, a jelen sem könnyű, hiszen a háború beárnyékolja a mindennapjainkat. De szükség van az útmutatásra és a kultúra erejére, melyben jómagam mindig is hittem” – ezt már Velekei László mondta a szerdai találkozón.

A Győri Balett igazgatója mellett Csepi Alexandra, a társulat művészeti projekt menedzsere a készülő Peer Gynt darabról árult el részleteket. „Szeretjük a műveket egy más beállításba helyezni, de, hogy pontosan mi lesz a fókuszban, az maradjon meglepetés” – fogalmazott a szakember.

Színes és színvonalas tehát a műsorfüzet, érdemes lesz bérletet hosszabbítani és újat váltani, erre május végétől van lehetősége az érdeklődőknek.

„Újra és újra meg kell próbálnunk olyan pillanatokat teremteni, amikor azt érezhetjük, hogy az idő kizökkent tengelyét sikerült helyre tolnunk” – zárta a találkozót Bakos-Kiss Gábor.

Galéria: Ács Tamás

TV-s szerkesztő: Farkas Mónika

Rádiónkban is beszámolt az új évadról az igazgató, melyet itt visszahallgathat:

Kapcsolódó témák: #Győri Balett | #Győri Nemzeti Színház | #Kultúra |
likeold
a fb oldalunkat