Győri Bencések

A Széchenyi Múzeumpatika rövid története

Győr+
2020.10.30. 20:38

A Széchenyi tér sarkán található patikába belépve az ember azt hiheti, hogy múzeumban jár. A régi tárgyak és a 17. századi freskók között azonban ma is működő gyógyszertár van, ám a kiszolgálás 21. századi. A „Modern Monasteries”, azaz „Modern kolostorok” nevű, európai uniós forrásból társfinanszírozott projekt keretein belül újulhatott meg a bencés rend tulajdonában lévő patikamúzeum, ahová érdemes betérni akárcsak látogatóként is.

A mai ember számára kicsit furcsa lehet, hogy egy szerzetesi kolostor épületében gyógyszertár működik. A 17. századi európai ember számára azonban ez természetes volt.

A győriek közül is kevesen tudják, hogy a bencés rendházat, templomot és gimnáziumot eredetileg az 1626-ban városunkban megtelepedett jezsuita szerzetesek építtették, az akkori király, valamint a győri püspök támogatásával. A jezsuita rendházak földszintjén szokás volt egynéhány helyiségből álló patikát létrehozni és fenntartani, hogy ott gyógyszereket és gyógyhatású készítményeket vásároljanak a városlakók, nem mellesleg ez a találkozások helye is volt. Mivel a rendház bejáratától független ajtón keresztül lehetett megközelíteni, így a gyógyszertárt hölgyek is látogathatták.

A patika az 1680-as évektől működött a rendházban, amely a korai alapítású magyar gyógyszertárak egyike. 1773-ban a jezsuita rendet feloszlatták és ekkor egy civil polgárrá vált jezsuita gyógyszeres szerzetes vette meg a patikát, és a Rákóczi Ferenc utca 2-be költöztette át. 1860-tól az Apátúr-házban majd 1870-től a Széchenyi tér 12-ben, végül 1971-ben Győr szabad királyi várossá válásának 700. évfordulóján nyílt meg a látogatók előtt eredeti, mai helyén. Míg a patika máshol működött, addig a rendházban lévő helye nem maradt üresen, 1860–1969-ig vaskereskedésként üzemelt.

1970-ben kezdődött meg a helyiségek helyreállítása és 1971-től újra megnyitotta kapuit, Széchenyi Múzeumpatika néven. A ma betérő vendég eredeti pompájában csodálhatja meg a nemrégiben restaurált gyógyszertár freskóit és berendezésit, a győriek ezért méltán lehetnek büszkék erre a nem mindennapi gyógyszertárra.

Kapcsolódó témák: #bencések |