A Széchenyi István Egyetem nagy hatású oktatójáról nevezték el Vidanet Zrt. új műszaki központját

Győr+ Vidanet Zrt.
2022.12.14. 17:04

Ünnepélyes keretek között avatták fel a Vidanet Zrt. győri központi távközlési géptermét. A vállalat műszaki csapatában dolgozó mérnökök szinte kizárólag a Széchenyi István Egyetemen végeztek, ahol erős szakmai alapokat szereztek hivatásukhoz. Egykori tanáruk előtt tisztelegve a géptermet Honfy Józsefről, az intézmény néhai oktatójáról, a távközlési szakma korszakos alakjáról nevezték el.

A Vidanet Zrt. egy év alatt, teljes egészében saját forrásból, egy korábbi raktárépület rehabilitációjával építette ki új műszaki központját Győrben. A jövőben itt működnek többek között a tévé-, internet- és telefonszolgáltatásokért felelős berendezések. Az avatás időpontjaként a vállalat december 1-jét választotta – nem véletlenül, hiszen ez a Magyar Rádiózás Napja. 1925-ben e napon indult a hazai rádióműsor-szórás, és vele együtt a lakosság folyamatos, valós idejű, azonos információkkal való tájékoztatása elektronikus csatornán keresztül.

A Vidanet Zrt.-nél hagyomány, hogy minden jelentős objektumot az infokommunikációs iparág valamely neves szereplőjéről nevez el. Az új gépterem névadójaként Honfy Józsefet választották, aki az adóteljesítményében (2 MW) ma is világelsők közé tartozó solti rádióállomás építésében a létesítmény főmérnökeként működött közre 1977-ben, majd 1986-tól távközlési szakemberek generációt tanította a Széchenyi István Egyetemen, illetve jogelődjén. A vállalat műszaki csapatában dolgozó mérnökök jelentős része a „Tanár úr” tanítványaként tanulhatott az antennaméretezés és a hullámterjedés mellett szakmaszeretet és a feladatokkal kapcsolatos alázatot is. A létesítményt megvalósító csapat a munkája eredményékképen létrejött produktumot méltónak gondolta arra, hogy az ő nevét viselje ekképpen: „Vidanet Zrt. Honfy József központi gépterem, Győr”.

A Vidanet Zrt. műszaki vezetése a Széchenyi István Egyetem Távközlési Tanszékén végzett, ezért a cég műszaki fejlesztései az intézményünkben megszerzett alapokra épülnek. Az, hogy a vállalat legújabb műszaki központját Honfy Józsefről nevezték el, az egykori hallgatóink részéről jelentős gesztus, tiszteletadás a nagy előd és az intézmény felé” – fogalmazott dr. Borbély Gábor, a Távközlési Tanszék tanszékvezetője. Hozzátette, Honfy József nemcsak kitűnő tanár, de igazi példakép is volt a hallgatók és az oktatótársak számára egyaránt. „Olyan oktatói képességekkel és szakmai felkészültséggel rendelkezett, amely nagy hatással volt a tanítványaira. Ő volt az, aki a solti rádióadónak az antennarendszerét és műszaki egységét felépítette, majd ezt követően számos jelentős rendszer kiépítésében tevékenykedett. Ezzel a szakmai tudással indította útjára tanítványait, köztük a Vidanet Zrt. műszaki vezetőit” – emelte ki a tanszékvezető.

A céggel az egyetem hosszú idő óta szoros kapcsolatot ápol, a vállalat többek között jelentős támogatást és szakmai segítséget nyújtott a műsorelosztó, illetve az egykor Honfy József által létrehozott kábeltévés labor fejlesztéséhez, ezen felül a hallgatók konzulensi lehetőségeit is bővíti a partnerség.

Szöveg: Széchenyi István Egyetem