A Széchenyi István Egyetem hallgatóival taroltak a sárkányhajósok

Győr+ Fotó: Adorján András
2023.09.26. 17:33

A Rába Sárkányhajó Klub sikert sikerre halmoz: Olaszországban megmérkőztek a kontinens legjobbjaival, majd a 21. Magyar Bajnokságon a hazai mezőnnyel – összesen 21 éremmel gazdagabban távoztak. A legénységet nagy részben a győri Széchenyi István Egyetem hallgatói tették ki, ami az intézmény és a sportklub többéves partnerségének eredménye.

Kiemelkedő sikerekkel tért haza a közelmúltban Ravennában megrendezett EDBF Klub Legénység Sárkányhajó Európa-Bajnokságról a győri Rába Sárkányhajó Klub. Az egyesület színeiben a Széchenyi-egyetem számos hallgatója is versenyzett a nemzetközi megmérettetésen. A klub a legerősebb nyílt kategóriában (felnőtt) indult egy húszas nagyhajós vegyes csapattal, illetve egy tízes és egy húszas női egységgel. A tavalyi eredmények alapján az egységek éremesélyesként érkeztek, majd minden várakozást felülmúlóan szerepeltek: összesen hét érmet szereztek, ebből négy aranyat.

A klub a felnőtt kategórián túl U18-as ifjúsági és 40 év feletti szenior legénységével is jelen volt, így összesen több mint 60 fővel vett részt az Eb-n. Ezt követően a csapat a 21. Sárkányhajó Magyar Bajnokságon versenyzett, ahol U18, U24 és felnőtt kategóriában összesen 14 aranyérmet nyert, az U24-esek és a felnőttek közt tíz-tíz széchenyis hallgatóval a fedélzeten.

„A versenyre történő felkészülés folyamatos intenzív munka eredménye, a csapat magja már évek óta együtt edz. A tagok zöme részt vett a tavalyi nemzetek közötti Európa-bajnokságon a válogatott színeiben, és ezt követően rövidesen meg is kezdtük a felkészülést a következő megmérettetésekre. A téli hónapok alatt a tanmedencei edzések mellett erősítő és futóedzések zajlottak, majd ezt követően tavasszal vízre szálltunk, és heti négy, illetve kilenc edzésen készültünk” – mondta a Rába Sárkányhajó Klub edzője, Turóczi Szabolcs. A feszített tempójú felkészülés a következő időszakban sem áll meg: egy nemzetek közötti Európa-bajnokságra és egy jövő évi világbajnokságra készülnek.

A Széchenyi-egyetem számos tagot adott a sportklubnak, több legénység zömét az intézmény hallgatói teszik ki. Az Európa-bajnok sárkányhajósok egyike a harmadéves rekreáció alapszakos hallgató, Bucsi Blanka is. Ő ezt megelőzően versenyszerűen kajakozott szülővárosában, Dunaújvárosban, majd Győrben tanulmányai kezdetekor csatlakozott a Rába Sárkányhajó Klubjába. „A győri sárkányhajósok országos hírűek, régóta követtem az eredményeiket. Megtiszteltetés, hogy csatlakozhattam a csapatba, és részese lehetek ezeknek a kiemelkedő sportsikereknek. Rengeteg élménnyel gazdagodtam az Eb alatt, és büszke vagyok csapatunk minden tagjára. Olyan felkészülés van mögöttünk, ami sokszor hosszú és embert próbáló volt, de úgy érzem, minden perce megérte. A sport és a tanulás egyaránt fontos szerepet játszik az életemben, így nagy öröm számomra, hogy mindkettőt a legjobb helyen csinálhatom” – mesélte.

A győri sárkányhajósok és a Széchenyi István Egyetem gyümölcsöző együttműködése többéves múltra tekint vissza. Az intézmény sárkányhajócsapata, a SZESE Dragonkillers és a Rába Sárkányhajó Klub évek óta együttműködik a toborzásban és az edzésekben, jelenleg a 2023-as Magyar Egyetemi-Főiskolai Országos Bajnokságra (MEFOB) készülnek közösen. „Aki az egyetemi szinten túl versenysportként szeretné űzni a sárkányhajózást, az megtalálja nálunk a számítását, az egyetemi csapat számára pedig nagyon fontosak az Európa-bajnok sárkányhajós versenyzők. Ez egy olyan szoros partnerség, melynek eredményeként kiemelkedő sikereket érhetünk el együtt – ennek egyik példája a 2022-es Dunai Regattán elért győzelem is” – fogalmazott Turóczi Szabolcs.

Kapcsolódó témák: #sárkányhajó | #Széchenyi István Egyetem |