A szakmák csúcsa: mesterleveleket adtak át a kamarában

Pécskai István Fotó: Ács Tamás
2023.12.04. 11:35

Különleges eseményre került sor december elsején a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara székházában. Mestervizsga-oklevelet adtak át hat szakácsnak és tizenhat gázszerelőknek.

A rendezvény rendkívül jelentős a kamara életében, minden évben megszervezik. A mesterlevélátadó alatt azt kell érteni, hogy a szakmunkások bizonyos gyakorlati idő után, minőségi elvárások teljesítése esetén, ami kemény vizsgát foglal magában, mester címmel gazdagodnak.

Díszes oklevelet vehettek át, s immáron elmondhatják magukról, hogy a szakmájuk kiváló művelői. Olyan kompetenciát is kaptak ezzel, hogy a jövőben tanítóként is tevékenykedhetnek. Kiemelkedő szakemberként természetesen vállalkozást is indíthatnak, s reményeink szerint a vevők nagy megelégedésére dolgoznak majd.

A mesterlevél a szakmák diplomája. Párhuzamot lehet vonni az egyetemekkel, ahol alap- és mesterképzés is van. A kamarában mi inkább a szakképzéssel foglalkozunk. Meg lehet szerezni a normál szakmunkásbizonyítványt megfelelő gyakorlati idővel, kompetenciákkal, lelkesedéssel, minőség iránti elkötelezettséggel. Erre pedig egy mesterlevéllel rá lehet fejelni. Ez a szakmák csúcsa. A kamarában a mesterleveles szakembereket nagyon megbecsüljük – fogalmazott dr. Lakatos István, a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara alelnöke.

Jankó Ernő, a szervezet szakképzésért felelős elnökségi tagja kiemelte, nagy előnyt jelent, hogy a mesterlevelet megszerzők oktatókká is váltak, ezáltal segíthetnek kinevelni a jövő szakembereit.

Sokan élnek ezzel a lehetőséggel. Azért is szerencsés, hogy a duális oktatás összefonódik a mesterképzéssel, mert a cégek nyugodtak lehetnek, hogy a náluk dolgozó mesterek az utánpótlás-nevelésben is komoly segítséget nyújthatnak számukra” – fogalmazott Jankó Ernő.

TV-s szerkesztő: Ficsór Dávid, Németh Boglárka

Kapcsolódó témák: #gázszerelő | #híradó | #iparkamara | #mesterlevél | #szakma |