A szakképzés a jövő: karriernap Győrben

Fotó: Ács Tamás
Zombai-Kovács Ákos
2022.09.27. 13:22

Érdekes és informatív karriernapot rendeztek az ETO Park Hotelben, ahol a szakképzés fontosságára hívták fel a pályaválasztás előtt álló diákok figyelmét. A fiatalok a győri oktatási intézmények ingyenes programjain vehettek részt és lehetőséget kaptak, hogy még időben, képességeik és érdeklődési körük szerint tudjanak választani, a számukra leginkább testhez álló szakmák közül. A rendezvényen a győri szakképzési centrum kancellárja azt mondta, ez a képzési forma a jövő sikerének záloga lehet, hiszen a szakképzés teljes életpályát mutat a tanulóknak.

A szakképzés a jövő, ezt a győri fiatalok közül már sokan megtapasztalhatták az elmúlt években. A szakképzési centrum iskoláiban egyre többen tanulnak tovább és a tapasztalatok alapján ezt nem is bánják meg. A szakképzés teljes életpályát mutathat, erről beszélt a keddi projektzárón a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal elnöke.

dr. Magyar Zita

„Nem panaszkodhatunk, az irány tényleg jó, mi is ezt tapasztaljuk, egyre több fiatal ismeri fel, hogy érdemes a duális képzést választani, ami a jövő sikerének záloga lehet” – mondta dr. Magyar Zita, a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal elnöke.

A Győri Szakképzési Centrum régóta zászlóshajója a hazai szakképzési rendszernek. A képzési forma előnyeit sokan ismerték már fel, második éve többen jelentkeznek szakképző iskolákba, mint gimnáziumokba, ami igencsak jó irány.

„Már tavaly és idén is többen választották a szakképzési centrumok valamelyik intézményét, mint a gimnáziumokat, az 5 éves technikumi képzés és a hároméves szakképzési forma is népszerű, megéri szakmát tanulni, hiszen ösztöndíj és munkabér is jár a szakképzésben tanulóknak” – fogalmazott Gede Eszter a Szakképzési Centrum kancellárja.

Gede Eszter

Az eredmények jók, de azért érdemes felhívni a fiatalok és a szülők figyelmét a szakképzés fontosságára. Erről szólt a karriernap is, melynek megnyitóján elhangzott, van még hova és miben fejlődni, de ebben a kormány és a szaktárca is elkötelezett. „Nem szabad és nem is akarunk hátradőlni, még több gyerekkel és szülővel szeretnénk megismertetni a szakképzés előnyeit, van még fejlődni, fejleszteni valónk és ebben a kormány, illetve a felügyelő szaktárca is partnerünk” – emelte ki dr. Magyar Zita.

A most zárult gyakornoki program során újabb cégekkel sikerült bővíteni a szakképzési centrumok partnerkörét. Ez pedig tovább javíthatja a duális képzés minőségét. „A hivatalosan most lezárult gyakornoki program is az a célt szolgálta, hogy még több kis- és közepes vállalkozást vonjunk be a duális képzésbe, azt hiszem sikeresek voltunk és bebizonyítottuk, hogy a kkv-knak is érdemes együttműködniük a szakképző iskolákkal” – hangsúlyozta Gede Eszter.

A hivatalosan kedden zárt gyakornoki program hat éven át tartott, eközben 70 ezer fiatalt és 11 ezer kkv-t sikerült bevonni a projektbe. Az érintett cégek nem csak munkabér támogatást kaptak, de eszközfejlesztésre is jutott a központi forrásból.

TV-s szerkesztő: Zombai-Kovács Ákos

Kapcsolódó témák: #híradó | #karriernap | #szakképzés |