Hirdetés
65 éve történt

A szabadság 12 napja

Fotó: Ács Tamás
Földvári Gabriella
2021.10.14. 12:39

Máté Mária vérfoltos blúzát is láthatjuk azon a tárlaton, amely az 1956-os forradalom győri eseményeinek állít emléket a Püspöki udvarbíró házban.

Hirdetés

A szabadság 12 napja című kamaratárlattól a Rómer Flóris Művészeti és Történelmi Múzeum hagyományt szeretne teremteni. A jövőben a  fontosabb nemzeti ünnepek alkalmával a múzeum kiállításokat szervez, amelyek meglátogatásával akár az iskolai megemlékezéseket is kiválthatják az oktatási intézmények.

Korabeli relikviákból, dokumentumokból összeállított kiállítással emlékezik  a múzeum a  65 évvel ezelőtti eseményekre.  A tárlat csütörtöki megnyitóján Diligens Tibor, a győri önkormányzat képviselője kiemelte. „Talán még nem késő, hogy nagyobb nyomatékot adjunk ennek a történetnek, amely a magyar szabadságküzdelmek legnagyobbika volt. A lehető legkeményebb diktatúra és elnyomás volt, rengetegen meghaltak.  Ne merüljön feledésbe az ’56-os forradalom ,  a kiállítás pedig szolgáljon tanulságul és figyelmeztessen arra, hogy mindez ne ismétlődhessen meg Magyarországon.”

A tárlat egyszerre kíván emléket állítani az 56-os forradalomnak és a győri történéseknek is, hiszen városunk egyik központja volt a eseményeknek. Hangsúlyt fektettek arra is, hogy nem csak az ’56-os őszi eseményeket mutatják be, hanem már az azt megelőző éveket is, érzékeltetve, hogyan jutottunk el a forradalomig.

Számtalan relikviát, érdekes tárgyat sikerült fellelni a múzeumok gyűjteményéből – erről a tárlat kurátora Cserhalmi Zoltán történész beszélt.  Láthatunk egy eredeti 1945-ös vörös, szovjet zászlót, melyet az oroszok hoztak magukkal, elé Rákosi portréját helyezték. Kiemelt szerepet kaptak az öltözetek, megismerhetjük mit viseltek a szovjet katonák, a magyar karhatalmisták, a felkelők, láthatunk vihar- és lóden kabátot, puskákat, pisztolyokat, tölténytárakat.  Megnézhetők az  eredeti írott és tárgyi emlékek, plakátok, fényképek, a  relikviák közül pedig kiemelkedik az október 23-án ledöntött pesti Sztálin-szoborból származó két töredék. 

Kiállították a mártírhalált halt Máté Mária vérfoltos blúzát is, ezt a ruhadarabot viselte azon az estén, amelyen a börtön előtti tüntetésen a halálos lövés érte. Mint ismeretes 1956. október 25-én a börtön épülete elé vonult a tömeg és a politikai okokból fogva tartottak szabadon bocsátását követelték. Ekkor dördültek el az első halálos áldozatokat követelő lövések, amelyek három fiatal életét oltották ki: Máté Máriáét, Halász Ödönét és Szabó Béláét.  A relikviát a család ajándékozta a múzeumnak.

A kiállítás november 14-ig, hétfő kivételével naponta 10 és 18 óra között tekinthető meg az Apor Vilmos püspök tere 2. szám alatt.

Fotó: Ács Tamás

TV-s szerkesztő: Kárpát Zsolt

Kapcsolódó témák: #1956 | #galéria | #híradó | #kiállítás |
Hirdetés