A soros magyar elnökségről tartott előadást a miniszteri biztos Győrben

Győr+ Fotó: Adorján András
2023.11.16. 10:05

A Széchenyi István Egyetemen tartott előadást a 2024-es magyar EU-elnökségről, az arra való felkészülés aktualitásairól dr. Ballester-Bólya Boglárka, az Európai Uniós Ügyek Minisztériumának EU-elnökségi képzéséért, személyzetpolitikai feladatok összehangolásáért és társadalmi szervezetekkel való kapcsolattartásért felelős miniszteri biztosa.

A magyar elnökség több szempontból is különleges lesz: 2024-ben ünnepeljük hazánk csatlakozásának huszadik évfordulóját, tisztségünk pedig egy intézményi ciklusváltás időszakára esik, többek között 2024. júniusban kerül sor az európai parlamenti választásokra.

Az előadót dr. Lukács Eszter, a Széchenyi István Egyetem nemzetközi és stratégiai kapcsolatokért felelős elnökhelyettese köszöntötte. Mint mondta, az intézmény számára fontos, hogy a hallgatókat ne csak a tudás megszerzésében támogassa, de segítse pályájuk indulását is. „Azoknak a fiataloknak, akik az európai uniós intézményrendszerben, illetve uniós területen képzelik el karrierjüket, ritka lehetőség a magyar elnökség, hiszen Magyarország tizennégy évente tölti be ezt a tisztséget” – fogalmazott. Az elnökhelyettes köszönetet mondott a miniszteri biztosnak, hogy elfogadta a meghívást, mert előadása révén a hallgatók első kézből informálódhatnak a részletekről.

Az EU Tanácsának soros elnökségét a tagállamok előre meghatározott sorrendben látják el, féléves periódusokban. Az elnökség kiemelt feladata a Tanács és az előkészítő szervek üléseinek szervezése és vezetése, valamint a Tanács képviselete a többi uniós intézménnyel fennálló kapcsolatokban” – vázolta a megbízatás fontosságát a miniszteri biztos. Mint mondta, hazánk 2011 után másodszor tölti be a tisztséget, ami nem jogosultság, hanem szerződéses kötelezettség. Kiemelte, a 2024-es esztendő több szempontból is különleges lesz: jövőre ünnepeljük hazánk és további kilenc tagország csatlakozásának huszadik évfordulóját, ráadásul a magyar elnökséget megelőző hetekben tartják kontinensszerte az európai parlamenti választásokat. „Ez azt is jelenti, hogy a magyar elnökség az intézmények ciklusváltásának idejére esik, ezért kiemelt célkitűzés az intézményi átmenet stabilitásának biztosítása” – tette hozzá.

Az előadó kitért a magyar elnökség fókuszpontjaira is, amelyek közé tartozik a versenyképesség javítása, a demográfiai kihívások kezelése, a bővítési folyamat előmozdítása, az illegális migráció elleni küzdelem, a védelempolitika, a kohéziós politika jövőjének alakítása, valamint a 2025. évi uniós költségvetés elfogadása.

A tisztség hatalmas felelősség és ugyanekkora lehetőség is egyben. A siker érdekében támaszkodunk a 2011-es elnökségünk során szerzett tapasztalatokra, illetve jelentős, a közigazgatásban mintegy 600 embert érintő képzési tevékenységet folytatunk” – sorolta. A miniszteri biztos végezetül elmondta, mindez a fiatalok számára is nagy lehetőség, ezért igyekeznek hallgatókat is minél nagyobb számban bevonni, az ifjúság körében pedig olyan ismeretterjesztő tevékenységet végeznek, amely közelebb hozza számukra az Európai Uniót és annak működését.

Forrás: Széchenyi István Egyetem

Kapcsolódó témák: #elnökség | #Széchenyi István Egyetem | #tanács | #unió |