A parasport nagy napja az OSP-ben

Pécskai István Marcali Gábor
2022.12.01. 12:23

A Győri Atlétikai Club (GYAC) és a város vezetése kiemelt figyelmet fordít a parasportra. Több sportágban is vannak fogyatékkal élő versenyzői, akik a klub színeiben edzenek, és indulnak különböző hazai és nemzetközi viadalokon. Az egyesület a jövőben tovább bővíti sportági palettáját, az új lehetőségekről pedig egy különleges nyílt napon tájékozódhattak az érdeklődők.

Az Olimpiai Sportparkban (OSP) rendezett eseményen a résztvevők kipróbálhatták a csörgőlabdát, amely a látássérülteknek biztosít sportolási lehetőséget. Ehhez a klub Németországból szerzett be minden szükséges eszközt. Bemutatkozott a bocsa, a kerekesszékes darts, a látássérültek pingpongja, az ergométer és egy különleges játék, a kerekesszékes lézerharc, amelyhez az e-sport adta az ötletet és az alapokat.

„Nagyon fontos az első parasportág-választó nap Győr életében. Arról szól, hogy élnek köztünk olyan emberek, akik hendikeppel indulnak az életben. Testi vagy szellemi fogyatékuk van, ami hátrányt okoz számukra az indulásnál. Aki egészséges, az nem is tudja elképzelni, legfeljebb benyomásai lehetnek arról, milyen nehéz lehet a mindennapos fizikai és lelki küzdelem, ami aztán természetes életformává alakul át. Az élsportnak az az értelme, hogy nagyon sok fiatalt ösztönöz sportolásra. S bár nem mindenkiből lesz olimpiai és világbajnok, a sportnak rengeteg pozitív hatása van. Nemcsak egészségi szempontból hasznos, hanem a lelket is helyreteszi” – mondta dr. Dézsi Csaba András polgármester.

Fotó: Vig Norbert

Radnóti Ákos sportért is felelős alpolgármester rendkívül fontosnak tartja, hogy kiemelt figyelmet fordítsanak a parasportokra.

„Rengeteg sportesemény van Győrben, de kiemelten odafigyelünk rá, hogy a parasportolók is részt vehessenek a rendezvényeken és tudjanak sportolni. A parasportnak van győri nagykövete, illetve a GYAC működtet ide vonatkozó szakosztályt is. Szeretnénk, ha az emberek eljönnének azokra az eseményekre, amelyeken a fogyatékkal élők, a nehézséggel küzdők is sportolhatnak” – hangsúlyozta az alpolgármester.

Fotó: Vig Norbert

Papp Oszkár, a GYAC elnöke elmondta, a parasportág-választó nap közös elképzelésük volt a városvezetéssel. „Az volt a célunk, hogy felépítsünk egy paraszakosztályt, hogy megszólítsuk azokat az embereket, akik fogyatékkal élnek és sportolni vágynak. Olyan sportágakat választottunk, amelyeket tömegek űzhetnek. Ezekhez a sportágakhoz a legmodernebb felszereléseket tudjuk biztosítani” – fogalmazott Papp Oszkár.

Galéria: Marcali Gábor

TV-s szerkesztő: Németh Boglárka

Kapcsolódó témák: #híradó | #parasport | #sportágválasztó |