A nemzeti ünnepen áldják meg a faragott kaput

Fotó: Zombai-Kovács Ákos
Zombai-Kovács Ákos
2022.08.18. 11:25

Hónapokkal korábban elkészült a Győr és Pannonhalma közötti kerékpárút, amit tavaly ősszel hivatalosan át is adtak, most pedig ünnepélyesen megáldják a népszerű kerékpárút fölé emelt faragott kaput. Erről a térség országgyűlési képviselője számolt be a Győr+ Médiának. Kara Ákos kiemelte, a kormányzati forrásból épült, sokak által a térség leghasznosabb beruházásának tartott bicikliút egyik éke a Schreiner Károly által készített faragott kapu, amit augusztus 20-án áldanak majd meg, ünnepélyes keretek között.

Tavaly készült el és akkor is adták át a Győr-Pannonhalma kerékpárutat, amit sokan a térség leghasznosabb fejlesztésének tartanak. A közel 20 kilométeres, kormányzati forrásból megvalósult aszfaltcsík nagyon népszerű, vannak olyan napok, amikor ezrek tekernek végig rajta.

A beruházás kezdeményezője is örül a kerékpárút sikerének. „Jó érzés, hogy ilyen jó visszhangja van az új kerékpárútnak, nem csak Magyarországról, de külföldről is sok pozitív visszajelzést kaptam, hogy a kerékpárút felkerült a biciklisek térképére és szívesen használják nem csak a helybeliek, de a turisták is” – mondta Kara Ákos.

A korábban felállított fakaput is igen szeretik az erre tekerők. Sok szép fotó készült már róla, pedig néhány díszítő elem még hiányzik róla. Ezek a szombatig felkerülnek és a nemzeti ünnepen meg is áldják a díszes kaput. „Schreiner Károly Écsen élő népi iparművész készítette a kaput, amit pénteken és szombaton még kisebb díszítő elemekkel egészít ki a művész úr, aztán augusztus 20-án, este 18 órakor ünnepélyes keretek között megáldjuk a fakaput” – tette hozzá az országgyűlési képviselő.

Szintén a 82-es főúthoz kapcsolódó hír, hogy csütörtökön átadták az úgynevezett veszprémvarsányi körforgalmat is, amit szintén a képviselő kezdeményezett. „Korábban elkészült, a közlekedők használják is, de hivatalosan csütörtökön adtuk át a fejlesztést, ami megszünteti a korábban tapasztalt balesetveszélyt, a 82-es főút, valamint a Pápa-Kisbér összekötő út találkozásánál rengeteg volt a baleset, ezért is szereztem kormányzati forrást a beruházásra” – emelte ki a politikus.

Augusztus 20-án, szombaton este 6 órára tehát várnak mindenkit, aki autóval, gyalog vagy éppen kerékpárral érkezve szívesen venne részt a szépen faragott fakapu ünnepélyes megáldásán.

TV-s szerkesztő: Zombai-Kovács Ákos