Hirdetés
A Győri Balett négy évtizede

A Nap szeretteitől Anna Karenináig

Fotó: MekliZ fotóstúdió
Földvári Gabriella
2019.10.30. 20:22

A Győri Balett négy évtizedének legsikeresebb pillanatait idézi fel fotókon az a kiállítás, amely szerdán nyílt meg az Esterházy-palotában.

Hirdetés

Kiállítással, pódiumbeszélgetéssel, könyvbemutatókkal és előadásokkal ünnepli az idén 40 éves Győri Balett a kerek évfordulót. Első eseményként fotók segítségével mutatják be történetüket.

Grászli Bernadett múzeumigazgató megnyitóbeszédében úgy fogalmazott, az emlékező kiállítás a kontinuitást keresi, az összefüggéseket az elmúlt negyven év darabjaiban. Így a falakon nem időrendben szerepelnek a fotók, hanem egy egységes történetet mesélnek el a szemlélőnek. A tárlattal nem csak a Győri Balettet köszöntik, hanem a kiváló fotósokat is, akik mindent megtesznek azért, hogy az előadások felejthetetlen pillanatait megőrizzék, művészien visszaadják az utókor számára. Ambrus László, Bánkuti András, Benkő Imre, Eifert János, Gergó András, Kanyó Béla, Laibl Balázs, Laposa Tibor, Matusz Károly, Németh Aliz, Németh Mihály, O. Jakócs Péter, Orosz Sándor, Pillák István, Smuck László, Szabó Béla, Weiland István fotói mesélik el a győri balett művészetének történetét és emlékeznek a negyven éves évfordulóra.

Hirdetés

Kiss János, a Győri Balett igazgatója felidézte a kezdeteket. „A mi történetünk egészen különleges: mertünk nagyot álmodni, fiatalok voltunk és semmi más vágyunk nem volt csak meg akartuk váltani a világot és örömöt akartunk szerezni – és ez megadatott nekünk.”

1979. november 2-án tartották első darabjuk bemutatóját a Nap szerettei címmel. A társulat születéséről szólva elmondta: „az 1970-es évek végén az évfolyamuk úgy döntött, hogy együtt marad, választ magának egy vezetőt – ő volt Markó Iván -, és egy várost, Győrt. Megkeresték a város vezetőit, és végül egy fiatal csapat akarata győzött ” – idézte fel az igazgató.

„Az elmúlt negyven évünket pedig Győr városának köszönhetjük ” – emelte ki Kiss János.

Beszélt a fotóművészet jelentőségéről is, arról, ahogyan a fotósok megörökítették a pillanat művészetét, azokét a pillanatokét, amelyek a Győri Balett számára, a nézők számára igazán fontosak. Hiszen minden pillanat mögött művészi teljesítmény van.

A kiállítás november 24-ig, az Esterházy-palota nyitva tartási idejében látogatható.

Az ünnepségsorozat részleteiről korában alábbi cikkünkben írtunk.

Kapcsolódó témák: #fotókiállítás | #Győri Balett |
likeold
a fb oldalunkat