A “nagy” találkozás: nagykövetek viziteltek az egyetemen!

Szerző és fotó: P. Csapucha Adrienn
2024.04.29. 14:13

Huszonöt állam magyarországi nagykövetségének vezetői, képviselői, köztük tíz nagykövet látogatott a Széchenyi István Egyetemre, hogy megismerkedjenek az intézmény képzési és kutatás-fejlesztési tevékenységével, fejlett infrastruktúrájával, nemzetközi kapcsolatrendszerével. A vendégeket új innovációs parkjában, a modern kockában fogadta a campus nevében dr. Lukács Eszter.

A Széchenyi István Egyetem nemzetközi és stratégiai kapcsolatokért felelős elnökhelyettese a Győr+ Médiának a rendezvény kezdetén úgy fogalmazott: intézményük számára fontosak a kijelölt misszióik, vagyis az, hogy kiválóan teljesítsenek az oktatás, a kutatás és a társadalmi szerepvállalás tekintetében és jó kapcsolatokat ápoljanak a partnerintézményekkel, vállalatokkal. „Ezen elveink mentén hívtuk meg a Magyarországon akkreditált nagyköveteket, konzulokat, akik tulajdonképpen a küldő ország és hazánk között teremtenek gazdasági, politikai és kulturális együttműködéseket. Örömünkre szolgál, hogy negyvenen elfogadták a meghívásunkat, és ezeknek a szakembereknek bemutathatjuk egyetemünk innovációs ökoszisztémáját, ebben a csodálatos, modern épületünkben” – fogalmazott dr. Lukács Eszter.

A házigazda egy különleges találkozás örömét is megosztotta portálunkkal, hiszen a laoszi nagykövet kérésének eleget téve, vendégük megismerkedhetett a campus mintegy 50 laoszi hallgatójával, akik szívesen meséltek Győrről is, az egyetemi városról, ahol jó fiatalnak lenni. „A nagykövet is büszke arra, hogy ilyen sokan választják a Széchenyi István Egyetemet, megtisztelő számunkra, hogy elismerően nyilatkoznak az intézményünkről” – tette hozzá az elnökhelyettes. Kiemelte egyúttal azt is, hogy az egyetem első önköltséges hallgatóját 2018-ban fogadta, azóta gyorsult fel a campus nemzetköziesítése is.

„Nem titkolt célja a mai napnak az is, hogy kutatási együttműködések szülessenek azokkal az egyetemekkel, amelyek a küldő országokban helyezkednek el. Jelenleg a világ 77 országából közel 1000 nemzetközi hallgatóval rendelkezünk, célunk ennek a létszámnak a markáns megemelése, világszínvonalú kutatási kooperációk építése, melyeknek alapja az ipari együttműködés. Mi, az ipari-kutatási témákat fordítjuk le a tudomány nyelvére” – zárta beszélgetésünket dr. Lukács Eszter.

A nagykövetek közül Francisco Munis-t kérdeztük arról, milyenek az első tapasztalatai a győri létesítményről. „Fantasztikus az egyetem, tényleg lenyűgöző, örömmel tettünk eleget ennek a meghívásnak. A campus eredményeinek hála nevet szerzett magának, nem csoda, hogy más egyetemek is nyitottak az együttműködésre” – szólt elismerően a Széchenyiről a maláj nagykövet.

TV-s szerkesztő: Kárpát Zsolt