Igazán női, igazán álmodozó

A műselyemlány meséi

P. Csapucha Adrienn MekliZ Fotó/Komlós Ádám
2023.02.26. 08:12

Tavaly májusban mutatta be a Győri Nemzeti Színház „A műlyesemlány” című monodrámáját, melyet azóta már többször láthatott a közönség a Padlásszínházban. Az Ungvári István rendezte darab igazán női, igazán álmodozó, egy jellemfejlődés lenyomata, humorral és öniróniával. A történet főhőse nem más, mint Doris, a csinos gépírónőt Mihályi Orsolya alakítja a színpadon.

A műselyemlány a múlt század ’30-as éveibe csábítja a színházszerető közönséget. Irmgard Keun történetét francia sanzonok és kuplék színesítik, de hogy a főszereplő hogyan került kapcsolatba a regénnyel, arról is szívesen beszélt Mihályi Orsolya.

„Az egyik kedves barátnőm férje, színészkollégám, Máthé Zsolt tudta, hogy egy monodrámát keresek. Hívott, hogy szerinte ezt a művet nekem találták ki, így találtam rá a történetre” – fogalmazott a győri teátrum színésznője, aki elmondta, hogy mivel vizsgaelőadása volt a darab, így a művet ő maga álmodta színpadra, a dramaturgiától kezdve, a díszleten át a jelmezig, minden Orsi elképzeléseinek a lenyomatai. “Ungvári István barátom elképesztően sokat tett a darab sikeréhez, a szakértelmével és a szeretetével. Őt kértem fel a játékmesteremnek és a “külső szememnek”. Nélküle nem lenne az A műselyemlány, mint ami lett belőle” – emelte ki a színésznő.

„Elképesztően szórakoztató a regény. Többször elolvastam, hogy megtaláljam azokat a fő vonalakat, amelyeket végig tudok vinni a darabban” – mesélte a művész. Erős a dramaturgia, ahogy Doris jellemfejlődése is, érzelmi hullámzását Kertes Anna zongorajátéka kíséri végig. „Nagy kihívás volt eljátszani Doris szerepét, hiszen karakterszínésznő vagyok, és ebben a monodrámában rengeteg karakter van, amit meg lehet jeleníteni” – tette hozzá Mihályi Orsolya.

A műselyemlány legközelebb március 9-én várja az érdeklődőket a Padlásszínházban, és nem csak a hölgyeket…

Kapcsolódó témák: #Győri Nemzeti Színház | #Padlásszínház |