230 éve született gróf Széchenyi István

„A múltból táplálkozó jövő – hagyomány és fejlődés”

Fotó: Ács Tamás
Földvári Gabriella
2021.11.04. 11:13

A Széchenyi István Egyetem Apáczai Csere János Kara csütörtökön tartja „A múltból táplálkozó jövő – hagyomány és fejlődés” címmel a XXV. Apáczai-napok Tudományos Konferenciát. A délelőtti megnyitó eseményen jártunk.

A Magyar Tudomány Ünnepe sorozat részeként rendezték a kari konferenciát, amely a 250 éve királyi városi rangot kapott Győr, és az egyetem névadója, a 230 éve született Gróf Széchenyi István tematika köré épül.

Dr. Csizmadia Zoltán

„A múltból, a hagyományokból táplálkozva új teremtődött, egy város, egy ország, egy egyetemen pedig a tudomány fejlesztése zajlik. Az előadásokon Győr fejlődéséről és Széchenyi István győri éveiről is szó lesz. A délutáni szekcióüléseken kilenc tudományterület, több mint száz előadója arra keresi a választ, milyen kapcsolat van a múlt a jelen és a jövő között.” – tájékoztatott dr. Csizmadia Zoltán, a konferencia fő-szervezője, a kar tudományos ügyekért felelős dékán helyettese.

Széchenyi Tímea

Széchenyi Tímea, a Gróf Széchenyi István Család Alapítvány elnöke, Széchenyi Pál leszármazottja is részt vett a konferenciát, és bejelentette: az alapítvány stratégiai megállapodást írt alá az egyetemmel, mely szerint közösen védelmezik a Széchenyi nevet és az örökséget tovább viszik, tovább örökítik, amely munkába bevonják a fiatalságot is. „Hét éve munkálkodunk azon, hogy bemutassuk, mit alkottak, mit hagyományoztak ránk a legnagyobb magyarok, a Széchenyiek.” – hangsúlyozta az alapítvány elnöke.

Széchenyi Emília táblaképe

Winkler Csaba, az egyetem elnöki megbízottja bemutatta a frissen az egyetemre került A két István, Szent és Széchenyi táblaképet. Kiderült, a művet Széchenyi Emília 1910-ben Győrben készítette és a városunkban volt látható. A Szent István felajánlja a koronát Szűz Máriának című, három részből álló táblagép évtizedekre eltűnt, majd kalandos úton került ismét vissza városunkba, az Apáczai-karra. Winkler Gábor elmondta, 20 éve még a szilsárkányi templomban fotózta le a nem mindennapi alkotást, majd feledésbe merült, 2008-ban próbált újra nyomára bukkanni, de nem találta. Hosszas nyomozás után egy oroszlányi hittan teremben, egy szekrény mögül került elő, megtisztították,restaurálták, szebbé varázsolták és ma a kar Barsi Ernő termét díszíti.

Művésztanárok kiállítása

A konferencia keretében kiállítás is nyílt az egyetem művésztanárainak munkáiból. Balogh István, Borbély Károly és Szúnyogh István festményei, szobrai láthatók egy hónap át a 2. emeleti Cziráki kiállítótérben.

Fotó: Ács Tamás

Televíziós szerkesztő: Kárpát Zsolt