A legszebben beszélők versenye

J. Kovács Andrea Fotó. Mekli Zoltán
2023.04.21. 12:51

A magyar nyelv elkötelezett tanárai és legtehetségesebb tanítványaik töltötték meg a városháza dísztermét ma reggel, ahol megnyitották az 57. Szép Magyar Beszéd verseny Kárpát-medencei döntőjét. A résztvevők az anyaország valamennyi vármegyéjéből, a fővárosból, valamint az elszakított területekről érkeztek Győrbe.

A rendezvény házigazdája a kezdetektől a Kazinczy Ferenc Gimnázium. Németh Tibor, az intézmény igazgatója bevezetőjében hangsúlyozta: „Közel hat évtizede városunkban ünnepelhetjük a nemzeti hagyományunkba legrégebben illeszkedő anyanyelvi versenyt. Azt a mozgalmat segítjük, amely az elmúlt századunkban megmaradásunk és előrehaladásunk alapvető feltétele volt. Költőink, íróink munkássága a példa arra, hogy anyanyelvünket, becsülni, óvni és ápolni kell!

Németh Tibor

Kazinczy a nyelvi ízlés kialakításának és egyesítésének, nyelvünk védelmének és ápolásának, kultúránk megbecsülésének nemzeti programadója volt. Az ő gondolatának nyomdokain alakult ki a verseny és a nyelvápoló mozgalom. Kezdeményezője Péchy Blanka színésznő, valamint az iskola egykori tanára, Z. Szabó László volt.”

Dr. Dézsi Csaba András polgármester is köszöntötte a résztvevőket. „A nyelvünk az egyik legfontosabb kifejezőeszközünk, tudni kell vele bánni és bővíteni egész életünk során. Szépen, helyesen beszélni ma is egyfajta tartást, biztonságot ad a mindennapokban. Rendkívüli érzés, ha úgy tudjuk ki fejezni magunkat, hogy az másokat elgondolkodtat, megnevettet vagy megríkat. Ténylegesen „nyelvében él a nemzet”, mert a nyelv kohéziós erő. Igazi kincs, mellyel úgy kell bánnunk, akár a hímes tojással. Korának egyik legnagyobb levelezője éppen a verseny névadója, Kazinczy volt. Ezek a levelek ma felbecsülhetetlenek, s szerzőjük legjobb művei. Magyarul írni olvasni magasztos, és egészen másfajta élvezetet nyújt, mint a tévé, a rádió vagy a közösségi média. Győr büszke arra, hogy itt vagytok városunkban és megmutatjátok tudásotokat” – jelentette ki a polgármester.

Dr. Dézsi Csaba András

A nemes versengést dr. Fried István, az MTA doktora nyitotta meg. Beszédében méltatta Kazinczyt, aki nemcsak a saját korában jelölte ki a szépen szólás feltételeit, lehetőségeit és kötelességeit, hanem rámutatott arra is, hogy ez mindnyájunk közös ügye és feladata. A professzor a diákoknak azt mondta: „Ennek a versenynek nem lesznek vesztesei, ezzel mindenki nyerni fog, hiszen abban az adományban részesül, hogy ad valamit önmagából és kap valamit a másiktól. A nyelv velünk együtt változik, gazdagodik és szegényedik, mert némely szavak kiesnek és újak keletkeznek. Ebben a folyamatban mindenki részt vesz, senki nem vonhatja ki magát, ennek alakulásáért mindenki, személy szerint felelős.” – -zárta szavait a dr. Fried István.

Dr. Fried István

A gimnáziumok és szakképző iskolák diákjai pénteken és szombaton teljesítik az előírt kötelező és szabadon választott feladatokat a neves személyekből álló bíráló bizottságok előtt. A munka mellett a szervezők jóvoltából megismerkedhetnek a várossal, múzeumlátogatáson és hangversenyen is részt vehetnek.

Tv-s szerkesztő: Zombai-Kovács Ákos

Kapcsolódó témák: #Győr | #Kazinczy Ferenc Gimnázium | #verseny |