A legkisebbeket támadja a kéz-láb-száj vírus

Fotó: depositphotos.com
Németh Boglárka
2022.08.09. 14:21

Bár nyáron a gyermekek többsége nem jár óvodába és iskolába a különböző betegségek és vírusok nem mentek szünidőre. A kánikulában is jócskán akad dolga Dr. Muzsay Géza, gyermekgyógyász szakorvosnak. A doktor előre megbeszélt időpontban fogadja a betegeit, akik közül a legtöbben jelenleg az ún. kéz-láb-száj vírusban szenvednek. A betegség a bölcsikben és az ovikban terjed, kiütésekkel és enyhe lázzal jár, de gyakoriak a hasmenéses-hányásos megbetegedések is. A gyermekgyógyász figyelmeztet: a koronavírus is folyamatosan jelen van, amely ellen a legjobb védekezési módszer továbbra is az oltás. 

Dr. Muzsay Géza gyermekgyógyász szakorvos rendelőjében nincs tömeg. A doktor figyel arra, hogy a nyári vírusos időszakban a betegek ne tobzódjanak a váróban. A gyermekek időpontra érkeznek, így nem fertőzik meg egymást  és a szülőket sem. 

Elsősorban vírusfertőzések fordulnak elő, a hagyományos nyári vírusok lázzal, hányással, hasmenéssel járó betegségek. Ezekre komolyabb gyógyszert adni nem szabad, hiszen vírusfertőzésre tüneti terápiát kell alkalmazni: szükség esetén lázcsillapítás, orrspray, esetleg köptető, kis probiotikum minden a tünetektől függően. A hasmenés esetén, főleg ezeknél a nyári hasmenéseknél az a fontos, hogy megfeleően pótoljuk a folyadékot, a probiotikum pedig gyorsíthatja a gyógyulást.” – emelte ki Muzsay doktor, aki szerint a szülők gyakran próbálják kikényszeríteni a háziorvosoknál, hogy gyermekük antibiotikumot kapjon, holott ez bizonyos betegségeknél akár ronthat is a helyzeten, nem pedig javít.  

“Az utóbbi időkben a bölcsődékben, óvodákban nagy számban előfordultak kiütéses megbetegedések. Elsősorban ez az 5 év alatti korosztályt érinti, ez a kéz-láb-száj nevű betegség. Ez is enyhe megbetegedés, nem kell tőle félni, de aki ebben szenved az ne menjen közösségbe, mert akkor az egész társaság elkapja. Ezt is csak tüneti szerekkel kell csillapítani, komolyabb gyógyszerre nincs szükség.”- hangsúlyozta a doktor, aki arról is beszélt, hogy a kiütések a kézen, az ujjakon, a talpon és a száj körül vagy a torokban keletkezhetnek, de ezek idővel teljesen elmúlnak. 

Dr. Muzsay Géza (Fotó: Németh Boglárka)

Dr. Muzsay Géza szerint a koronavírus járvány is folyamatosan jelen van a legkisebbek között is, ezért ő a tünetekre figyelve azonnal teszeli azokat a gyerkőcöket, akiknél felmerül a gyanú.  “Ha valaki pozitív lesz, akkor határozottan ki kell jelenteni, hogy közösségbe sem a gyermek, sem a felnőtt nem mehet. A leghatékonyabb védekezés pedig az, hogy akit lehet oltsunk be, öt éves kor felett a gyerekeknél lehetőség van a covid elleni védőoltásra, ez elengedhetetlen. A felnőtteknél pedig ragaszkodni kell a három oltáshoz, aki ennyiszer van oltva, ő könnyen átesik a betegségen. “- tájékoztatott a háziorvos.

A gyermekgyógyász szerint a betegségek elkerülése érdekében minél többször kell kezet mosni és egészségesen étkezni. Emellett szeptember elején mindig megugrik a beteg gyerekek száma, hiszen egyszerre térnek vissza az oktatási közösségekbe, így elkerülhetetlen, hogy megfertőzik egymást.

Illusztráció: depositphotos.com

Kapcsolódó témák: #betegség | #egészség | #gyerekek | #vírus |