Hirdetés
Krúdysok a Földért

Környezettudatos magatartás kialakítása a cél

Fotó: Krúdy Technikum
Földvári Gabriella
2020.10.14. 18:22

Fűszerkert ültetése, szemétszedés, ökológiai lábnyomkészítés, többek mellett ezek voltak a Győri SzC Krúdy Gyula Turisztikai és Vendéglátóipari Technikum Fenntarthatósági Témahetének megvalósult projektjei. A program célja, hogy a diákok figyelmét koncentráltan ráirányítsák a fenntarthatóság fontosságára.

Hirdetés

A szemléletváltásra a gyermekek a legfogékonyabbak, épp ezért fontos, hogy már iskolás korban megismerjék a téma fontosságát és felfigyeljenek személyes érintettségükre, hiszen kis odafigyeléssel ők is sokat tehetnek a Föld védelméért.

Az osztályfőnöki munkacsoport projektjének célja az iskola környékének megtisztítása, szemétszedés és a fűszerkert létrehozása volt, mellyel elsősorban az alsóbb évfolyamokat célozta meg, mivel a környezettudatos magatartás kialakítása a középiskola elkezdésének pillanatától fontos, hogy jelen legyen a nevelés, oktatás területén.”– mondta Gasparek Ildikó tanártő.

Hirdetés
Fotó: Krúdy Technikum

A 9-10. évfolyamos diákok tanulmányaik következő éveiben is rendszeresen részt vehetnek ilyen vagy ehhez hasonló projektekben. A fűszerkert gondozása jól példázza a folyton megújuló alapanyagok által a természet körforgását és a fenntartható szemléletet.

Azt gondoljuk, ha tényleg mi vagyunk az első olyan generáció, amelyik már érzi a klímaváltozás hatásait, akkor mi lehetünk az utolsó olyan generáció is, amelyik még tehet ellene valamit. Ezt a bolygót nem a szüleinktől örököltük, hanem a gyermekeinktől kaptuk kölcsön”- vallják az diákok.

Az ügyes kezű 10.-esek az újrahasznosítás témakört dolgozták fel, Nézz szembe a szemeteddel! című tematika alapján. Minden, háztartásban fellelhető anyag felhasználásával, újrahasznosításával pólófonalat, csomózásos technikával karkötőt készítettek.

Fotó: Krúdy Technikum

A vendéglátó osztályok a projekthét keretében a környezettudatos vendéglátásról tartottak előadásokat, mindenki kiszámolhatta a saját ökológiai lábnyomát. A gyakorlati órákon, a tan-és cukrászkonyhán, a pincértermekben a víz, a hulladék és az energiagazdálkodás került a fókuszba. A turisztikai team a fenntartható turizmusról, a Zöld szállodákról hallgatott prezentációkat. A sikeres projekthét a produktumok bemutatásával zárult.

Kapcsolódó témák: #környezetvédelem | #Oktatás |
likeold
a fb oldalunkat