A „kettévágott” panelház a 10-es kerületben

Mireider Máté Fotó: Marcali Gábor
2024.04.13. 17:33

Június 9-én önkormányzati választásokat tartanak az ország minden településén. Győrben változtatni kellett a kerületeken, hiszen a statisztikai hivatal adatai szerint a lakosságszám 120 ezer alá csökkent, ez pedig eggyel kevesebb kerületi képviselőt jelent. Nagy sajtófigyelmet kapott egy bizonyos panelház a Lajta utcában.

Ahogy arról már többször beszámoltunk, a győri kerületek elosztása azonban nem a lakosságszám alapján történik. „Fontos, hogy a kerületenkénti átlagot nem a lakosságszámból számoljuk. Ez a városban élő választópolgárok számából következik, amely a választási rendszer november harmincadikai adatai alapján 100.215 volt” – erre még januári cikkünkben hívta fel a figyelmet dr. Bakonyi Bernadett, Győr aljegyzője. A körzetenkénti átlag így 6.681 fő, ettől 5 százalékos mértéket meghaladó eltérést indokolni kell, 15 százalékos eltérést enged meg a törvény.

A korábban bemutatott kerületek esetében azt is megtudtuk: nemcsak a kerületek, hanem az azokat alkotó körzetek között is törekedni kell a szavazók nagyjából egyenlő elosztására.

A december 15-én utolsó szakaszába lépő körzetesítést kapcsán országosan egy panelház különösen nagy figyelmet kapott, ez a 10-es (Marcalváros II.,) és a 14-es kerület (Gyirmót, Csanakfalu) határán lévő, Lajta út 31–33-as panelház. Az épület 3 címet foglal magába: 29., 31., 33-as számok, ezek mindegyike tíz emeletes. Mint azt dr. Bakonyi Bernadett elmondta: egy-egy panelházban akár többen is lakhatnak, mint egy családi házas övezet egy utcájában. „Ebben az esetben is teljesen szabályosan, a törvényeknek megfelelően jártunk el. A Lajta út 31. és a 33. két különböző címnek minősül, mintha két, külön telken álló családi házról beszélnénk” – részletezte a döntés hátterét az aljegyző.

A 10-es kerület más változásban is érintett: új szavazóhelyiségként jelenik meg a Répce utcai Mesevár óvoda, így a környéken élőknek különösen figyelnie kell a választási értesítőt, amelyet a napokban kézbesítenek mindenki számára.

Kapcsolódó témák: #választókerület |