A kert boldogít és megőrzi az egészséget

Szerző és fotó: J. Kovács Andrea
2024.05.25. 15:45

Színes virágtenger gyönyörködteti szemünket a Tatai útról nyíló kiskertek egyikében. A májusi nap megsüti a szőlőtőkéket, amelyeken a gondos gazda éppen a hajtásválogatást végzi. Pipei György minden mozdulatából szakértelem és nyugalom árad, ami nem is csoda, hiszen több mint fél évszázada műveli birtokát.

„1972-ben vettem a kertet, kukoricaföld volt a helyén. Abban az időben a málnának nagyon jó volt a felvásárlási ára. Befektetésnek vásároltam ezer tövet, az egész területet beültettem. A negyedik évben már annyit termett, hogy egy vadonatúj Trabantot vehettem belőle. Pár év múlva kivágtam a málna felét és gyümölcsfákat kezdtem ültetni. Megnősültem, megszülettek a gyerekeim, kellett a finom, egészséges zöldség, gyümölcs. A térképészeti vállalatnál dolgoztam, a hivatali munka után hétköznap pár órán át mindig itt tevékenykedtem, hétvégente meg a családdal jöttünk ki. Amióta meg nyugdíjas vagyok, ez lett a munkahelyem. Ugyanúgy felkelek reggel hatkor, kijövök és csinálom, amit kell.”

Pipei György harmincöt éve tagja a kertbarátok körének. Azért lépett be, hogy tanuljon. Először csak tagként hallgatta az előadásokat, később titkár lett, ma pedig már az egyesület alelnöke.

Környezettudatosan kertészkedik. Közel negyedszázada komposztál, azért, hogy a talaj egészségesebb legyen. Nem használ sem műtrágyát, sem istállótrágyát. A vegyszerek helyett előnyben részesíti a házi permeteket. Az interneten böngészve talált remek ötleteket. Kiderült, hogy tejjel, szódabikarbónával, sőt még sütőporral is hatékonyan lehet védekezni egyes kártevők ellen. Eszébe jutott, hogy gyermekkorában az édesanyja tejes vízzel permetezte a paradicsomot, paprikát, az uborkát. Azóta tudományosan is alátámasztották, hogy a tejnek védő hatása van egyes gombabetegségekkel, a peronoszpórával, a levéltetűkkel szemben.

Saját borral is büszkélkedhet. Néhány éve telepítette a magyar nemesítésű Bianka szőlőt, mellyel idén februárban ezüstérmet nyert a kertbarátok éves borversenyén.

Azt mondja, rengeteget számít, hogy saját zöldségek, főzeléknek valók kerülnek az asztalukra. Ugyanígy megtermelik a gyümölcsöt, amit nemcsak nyersen, hanem lekvárnak, ivólének feldolgozva, vagy lefagyasztva fogyasztanak.

Ám bármennyire is szívéhez nőtt a kiskert, meg kell tőle válnia. Lányáék a közelmúltban házat vásároltak nagy kerttel. Mivel rengeteget dolgoznak, a műveléshez szükségük van a szülői segítségre. A kettő együtt pedig már meghaladja mind az ő, mind felesége erejét. Párja egyébként már a kezdetektől segít a kertészkedésben, a szépséges virágok az ő hozzáértését dicsérik.

Pipei György azt tanácsolja: aki teheti, kertészkedjen! Ha nem ért hozzá, menjen el a kertbarát körbe, ahol nemcsak jó tanácsokkal látják el, hanem velük tarthat szakmai kirándulásaikra, s nem utolsósorban egy vidám, összetartó társaság tagja lehet. A kert boldogít, és segít az egészség megőrzésében. Erre a legjobb példa ő maga, aki hetvennyolc éves kora ellenére semmilyen gyógyszert nem szed.

Kapcsolódó témák: #Győr | #idősek | #szenior szalon |