„A kenyér az élet” – fesztivál a Széchenyi téren

Földvári Gabriella Fotó: MekliZ Fotóstúdió
2023.09.16. 12:41

A Széchenyi teret szombaton délelőtt megtöltötte a finom kenyér és péksütemény illata, mindenki találhatott a kedvére, az ízlésének valót. A kenyérfesztivál évről évre nagy siker a belvárosban, egy helyszínen kóstolhatunk, vásárolhatunk, hagyományos és innovatív pékárukat. A helyi kézművesek pedig bemutatják, hogyan készítik szebbnél szebb tárgyaikat.

A 21.Euroregionális Kenyérfesztivál és Kézműves találkozó megnyitóján dr. Lakatos István a vármegyei kereskedelmi és iparkamara Kézműipari Tagozat elnöke a fesztivál múltját elevenítette fel, és beszélt arról, hogy ezúttal is meghirdették a pékversenyt több kategóriában, a diákoknak pedig idén a 200 éves himnuszhoz kellett díszmunkát készíteni. Ezek az Apátúr-házban tekinthetők meg a fesztivál ideje alatt.

Rózsavölgyi László önkormányzati képviselő úgy fogalmazott, hogy Győrben, a gyarapodás városában a kenyér az otthont, a megélhetést jelenti. Kenyérsütéskor azokra gondolunk, akiknek készítjük azt, mert a kenyér összekötő erő és erre a kapocsra Győrben is nagy szükségünk van.” – mondta a politikus.

Rózsavölgyi László

„Köszönetet kell mondani a magyar gazdáknak, akik megtermelték azt a gabonát, amelyből a kenyér, a péksütemény készül” erre Simon Róbert Balázs országgyűlési képviselő hívta fel a figyelmet és arról is szólt, hogy részesítsük előnyben a magyar alapanyagokat, a magyar termékeket, vásároljunk tudatosan.

Nagy István és Simon Róbert Balázs

Pintér-Péntek Imre, a vármegyei kamara elnöke kiemelte, hogy a fesztiválon mindenki megtalálhatja az ízlésének, az életvitelének megfelelő kenyeret.

Dr. Nagy István agrárminiszter hangsúlyozta: a kenyér az élet! Beszélt a magyar mezőgazdaság kihívásairól, arról, hogy az élelmiszernek központi szerepe van az életünkben. „Hogy minden nap friss kenyér legyen az asztalunkon, azért nagyon sokan, nagyon sokat dolgoznak. Amikor az asztalra kiteszik a tenyeret és megvágják, jusson eszükbe, hogy a magyar gazdatársadalom, a pékek, a malomipar munkatársai mennyit dolgoztak ezért. Az ő közös munkájuk eredménye, hogy az asztalunkra kerülhet a kenyér.” – hívta fel a jelenlévők figyelmét a miniszter.

A 70 éves Ceres vállalati igazgatója Mikos István emlékdíjat vehetett át a kamara kézműipari tagozatának elnökétől.

A kenyérfesztiválon délután háromig színpadi műsorokkal, kézműves foglalkozásokkal várták a látogatókat. A pékségek mellett népi iparművészek, kézműves vállalkozók is részt vettek, illetve lehetőség volt a mesterségek megismerésére, a kiállított termékek megvásárlására is.

Galéria: MekliZ Fotóstúdió

TV-s szerkesztő: Ficsór Dávid