Egyház

A húsvét most is a feltámadásról szól

Szerző és fotó: Zombai-Kovács Ákos
2023.04.05. 10:24

A húsvét a keresztények legnagyobb és legfontosabb ünnepe, minden más jeles nap is az évben a húsvéthoz igazodik. Ezt mondta a Győr+ Médiának a nádorvárosi Szent Kamillus Plébánia plébánosa. Berkes Gyula kiemelte, a szomszédunkban dúló háború miatt különösen is fontos hinni a feltámadásban és abban, hogy a haláltól egyáltalán nem kell félni. A plébános a következő napok ünnepi programjairól is beszámolt.

„A húsvét a feltámadásról szól, Jézus Krisztus feltámadását ünnepeljük, az ünnep üzenete most, a szomszédunkban dúló háború miatt is érvényes, miszerint a haláltól nem kell félni, a halál egy átmeneti állapot, hiszen nem a végállomás, hanem egy új élet kezdete, egy újjászületés, aminek a végén a feltámadás vár ránk” – fogalmazott Berkes Gyula.

A húsvét a nádorvárosi plébánián is kiemelt fontosságú ünnep, pénteken és szombaton egész nap nyitva lesz a templom, ahova bárki betérhet elmélkedni, imádkozni vagy csak elcsendesedni egy kicsit.

Csütörtökön este 18 órakor kezdődik az utolsó vacsorára emlékező szentmise, ami után oltárfosztás lesz, annak jegyében, hogy Jézust elfogták, aztán este 22 óráig szentségimádást tartunk. Nagypéntek az egyetlen olyan nap, amikor nincs szentmise, csak szertartás, ez délután 15 órakor kezdődik, előtte 11-kor a Kálvária-kápolnában lesz keresztút, végül szombaton este 20 órakor kezdődik a feltámadási szertartás, aminek a végén szentmise és feltámadási körmenet lesz” – foglalta össze a húsvéti programokat a plébános.

A Szent Kamillus Plébánia javára a legutóbbi városi közgyűlésen 1 millió forint támogatást szavaztak meg a képviselők, ennek felhasználásáról is beszélt a plébánia vezetője. „A főoltárunk felújítása már korábban elkészült, a szembe oltár viszont még hátravan, erre fogjuk majd fordítani a Polgármester úr és a közgyűlés ajándékát” – hangsúlyozta Berkes Gyula. A plébános hozzátette, a Nagyhéten és húsvétkor sok olyan ember is ellátogat templomunkba, akik év közben ritkán vendégeskednek náluk, ilyenkor ők is szívesen mélyülnek el egy kicsit gondolataikban vagy imádkoznak a templomban.

Kapcsolódó témák: #egyház | #húsvét | #plébánia | #Szent Kamillus |