Hirdetés
A doni áttörésre emlékeztek

„A hősöknek kijár a tisztelet”

Fotó: Ács Tamás
J. Kovács Andrea
2022.01.12. 20:38

Szentmisével és koszorúzással emlékeztek a doni áttörés 79. évfordulójára városunkban. A második világháború e tragikus fejezete több mint 125 ezer magyar katona életét követelte.

Hirdetés

A 2. magyar hadsereg a keleti front mintegy kétszáz kilométeres szakaszát védte a Don-kanyarban. A szovjet offenzíva 1943. január 12-én a reggeli órákban kezdődött. A magyar honvédek -40 fokos hidegben, nyári felszerelésben, korszerűtlen fegyverekkel vívták emberfeletti harcukat az iszonyatos túlerővel szemben. A kimenetel ilyen körülmények között nem lehetett kétséges. Bár keményen állták a harcot, a több napig tartó elkeseredett küzdelemben megsemmisítő vereséget szenvedtek.

A Szent László Határőr Hagyományőrző Egyesület és a Történelmi Vitézi Rend Területi Székkapitánysága a bazilikába hívta a megemlékezőket, ahol dr. Pápai Lajos püspök mutatott be szentmisét a hősök és az áldozatok lelki üdvéért.

Az ünnepi eseményen részt vett Simon Róbert Balázs országgyűlési képviselő és dr. Pergel Elza alpolgármester, valamint több civil szervezet képviselője is.

Simon Róbert Balázs országgyűlési képviselő arról beszélt, hogy a szentmisén a bakákért, a munkaszolgálatosokért, a végelgyengülésben elesettekért, a pergőtűzben odaveszettekért, a nyomtalanul eltűntekért, a jeltelen sírban nyugvókért mondtunk imát. „Minden katonára emlékezünk most, aki nem mérlegel, hanem akár élete árán is teljesíti a parancsot, így élete a közösségért vállalt feladatban teljesedik ki. Éppen ezért lehet a közösség, a társadalom példaképe. A doni katasztrófában elesettek hősök voltak. Nekünk, utódunknak az a kötelességünk, hogy emlékezzünk rájuk és a múltunkra. Életpéldájuk segítsen bennünket helytállni a mindennapokban, felelősséggel tenni dolgainkat országunkért, városunkért.” – mondta a képviselő.

Dr. Pergel Elza alpolgármester rövid történelmi áttekintéssel kezdte megemlékezését: „A pótolhatatlan veszteség feltárásához őszintén kell szembenéznünk történelmünkkel. Kik vitték bele az első nagy háborúba Magyarországot? Kik vették el hazánk kétharmadát és adták oda korábban nem is létezett államoknak? A mai napig hordozzuk a magyarságot megalázó igazságtalan békeszerződések fájdalmát.” – utalt a trianoni békediktátumra, majd így folytatta: „Ezek a történések kódolták belépésünket a második világháborúba, ahol nemzetünk csatlósként számolatlanul adta az áldozatokat. A 2. magyar hadsereget német követelésre, komoly alkuk után küldték ki a keleti frontra. A kétszázezer katona felfegyverzése, téli ruházattal való ellátása a németek kötelessége lett volna, hiszen nekik alárendelve kellett végrehajtani a hadműveletet. Mindezek hiányában küldték őket a biztos halálba. A hősöknek kijár a tisztelet, áldozatukat soha nem felejthetjük. Hazánknak pedig kötelessége tanulni a veszteségekből.” – zárta beszédét az alpolgármester.

A szentmise után a jelenlévők megkoszorúzták a Radó szigeti Hősi emlékművet.

Galéria: Ács Tamás

TV-s szerkesztő: Németh Boglárka, J. Kovács Andrea

Kapcsolódó témák: #évforduló | #galéria | #megemlékezés |
Hirdetés