Karácsonyi rosszullétek ellen

A házipatikát is készítse fel az ünnepekre!

Fotó: O. Jakócs Péter
Havassy Anna Katalin
2021.12.19. 09:35

Most már tényleg a célegyenesbe fordultunk, ami a karácsonyt illeti. Talán megvenni is sikerült már mindent. Azonban mi a helyzet a házipatikával? Segítünk, hogy ne az ügyeletes patikában töltse az ünnepeket!

Hirdetés

Kár szépíteni: a magyar embernek az ünneplés mellé legtöbbször dukál a féktelen tivornya is, legyen szó az ételekről vagy az italokról. El kell fogadni, legyintenek sokan. Azt viszont már nem, hogy akár karácsonykor vagy szilveszterkor és új év első napján az ügyeletes patikák vagy az ügyeletek ajtaját zörgessük amiatt, amire jó előre fel lehet készülni. Mindenkinek kell, hogy legyen otthon gondosan összeválogatott és mindig frissített házipatika.

Ebben volt segítségünkre Tilai Katalin gyógyszertári szakasszisztens, aki nem egyszer tapasztalta már az ünnepi rohamot és persze a hétköznapokban is találkozott már meglepő ügyeleti kérésekkel:

„Valahogy kiment a köztudatból, hogy a gyógyszertári ügyelet azért van, hogy sürgős esetben is tudjanak hova fordulni az emberek. Tehát a legalapvetőbb gyógyszereket, a köhögéscsillapító cukorkákat, és azokat, amelyek jó, ha vannak otthon a házipatikában, ha lehet, ne ilyenkor vegyük meg” – hangsúlyozta, majd nekiálltunk összeállítani a képzeletbeli otthoni gyógyszeres dobozt.

Az alapdolgok, amelyekre akár mindennap szükség lehet, persze a teljesség igénye nélkül: láz- és fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő, hányinger, hasmenés-székrekedés elleni szerek, torokfertőtlenítő, köptető, köhögéscsillapító, az allergiásoknak antihisztamin, aki pedig használ, annak orrspray.


„Meghűlésre sokan csak a gyógyszereket tartalmazó italporokat és kapszulákat ismerik, amik gyors enyhülést okoznak egy markáns láz-orrdugulás-fejfájás tünetegyüttesben. Ám emellett jó hír a természetesség híveinek, hogy gyógynövénytartalmú készítmények is jelen vannak, akár önmagukban enyhébb náthás időszakban, vagy kismamáknak. Kiegészítőként is jók lehetnek a gyógyszerek mellé” – mondta a szakember, majd azzal folytatta, hogy hasznos, ha van otthon fertőtlenítőszer és sebtapasz, különféle méretben. A gyermekes, sportos családok számára nem árt 1-1 csomag kötszer (gézlap+steril mullpólya), ragasztó, fásli, izomlazító és/vagy gyulladáscsökkentő gél/krém.

„Most, az ünnepek előtt nagyon fontos, hogy beszerezzünk emésztést segítő tablettákat, hiszen mindenkivel elszaladhat egy kicsit a ló a sok-sok finomság láttán. Ha nagyon erős a fájdalom, akkor kombinálható görcsoldóval is. Puffadásra és gyomorégésre is vannak különféle készítmények, a patikában szívesen segítenek a megfelelő kiválasztására. Ha ezek vannak otthon az ünnepek alatt, nagy valószínűséggel kikerülhető, hogy az ügyeletre vagy a sürgősségire kelljen rohanni.”

Tilai Katalin arról is beszélt, fontos, hogy azok is gondoskodjanak előre a gyógyszereikről, akiknek rendszeresen kell élni velük: Ez nem azt jelenti, hogy hónapokra előre fel kellene mindenkinek halmoznia a rendszeresen szedett gyógyszereit. Ám biztonságot, megnyugvást adhat, ha a fontos inzulin, cukorgyógyszer, asztmagyógyszer, vérnyomáscsökkentő, gyerekeknek a tápszer, és még sorolhatnám, lenne otthon előre. Azt tanácsolnám, hogy amikor már csak egyheti adag van, akkor mindenképp váltsunk ki legalább egy bontatlan dobozzal, és akkor sehol sem lesz kapkodás, ha esetleg rendelni kell a készítmény, biztosan megérkezik. Ha ezeket az alapdolgokat beszerezzük és egy kicsit jobban figyelünk, mindenkinek békésebb és nyugodtabb lehet a karácsonya.”

Hirdetés