Hirdetés

A hattyúcsalád is élvezi a tavaszt

Fotó: Beledi Márta//Győr+ archívum
HAK
2020.05.20. 08:32

A természet minden egyes nap tartogat valami csodát, különösen így tavasszal. Beledi Márta még a hétvégén fotózott aranyos hattyúcsaládot, amelyet most olvasóinknak is megmutatunk.

Hirdetés

A délceg tartású bütykös hattyúk sokak nagy kedvencei, álló-vagy lassan folyó vizeken költenek, márciustól-júniusig.

Érdekesség, hogy a fészket csak a tojó építi, sekély tavak nádasainak szélén. Összesen 6–8 tojást kezd el költeni, 34-38 napon keresztül. A hím eközben fészek közelében őrködik.

Hirdetés

A félig fészekhagyó fiókákat mindkét szülő vezeti, sőt rendszeresen a hátukra is veszik őket. A kis bütykös hattyúk 3-4 hónapos koruktól önállóak, de még egy évig a szülők közelében maradnak. A vad hattyúfiókák szürke pelyhesek, a tenyésztett fajták fiókái viszont fehérek, vagy részben fehérek, részben szürkék. A vadhattyúk fiatalkori tollazata is szürke. Csak a következő vedlés után lesznek fehérek és egyidejűleg ivarérettek. Magyarországon a bütykös hattyúk 1954 óta védettet, eszmei értékük egyedenként 25 ezer forint.

Beledi Márta remek fotóin is egy hattyúcsalád látszik, amint éppen kis fiókáikat tanítják az életre. A bolyhos kis csöppséges lelkesen követik szüleiket és élvezik a tavaszi napsütést és a víz kínálta bőséges eledelt.

Fontos, hogy etetni nem ajánlatos ezeket a gyönyörű madarakat sem, mert a kenyérfélék, chipsek, kekszek és egyéb szénhidrátban gazdag emberi fogyasztásra használt élelmiszerek károsak lehetnek az egészségükre, főleg a fiatalokéra. Ha nem vigyázunk rájuk, az egyoldalú táplálkozás könnyen az elhullásukhoz is vezethet. Ha valaki mégis etetni szeretné őket, a madárbarátok a kukoricát, búzát, és víziszárnyas tápot ajánlják – tájékoztat a részletekről a Wikipédia.

Kapcsolódó témák: #napi érdekes |
likeold
a fb oldalunkat