A hallgatók mentális egészségére is odafigyel a győri egyetem

Győr+
2023.02.23. 15:25

Az alkohol és a drogok mellett az internettől a szerencsejátékig számos más szer és tevékenység okozhat függőséget – hangzott el dr. Feller Gábor, a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház Pszichiátriai, Mentálhigiénés és Addiktológiai Osztálya osztályvezető főorvosának a Széchenyi István Egyetemen tartott előadásán. A nagy érdeklődés mellett megtartott programon szóba került, hogy mit lehet tenni, ha egy barát bajba kerül, és mire kell figyelni magunkkal kapcsolatban.

Egy 2019-es felmérés szerint a magyar serdülők 4,9, a 18–34 éves korosztály tagjainak pedig 4 százaléka fogyasztott már életében valamilyen szintetikus kannabinoid kábítószert – többek között ezzel a megdöbbentő adattal illusztrálta dr. Feller Gábor pszichiáter, addiktológus, neurológus, farmakológus főorvos a drogok elterjedtségét azon az előadáson, amit a győri Széchenyi István Egyetem hallgatóinak tartott „Függőségek fogságában – káros szenvedélyek okai és kezelési lehetőségei” címmel. A szakember felhívta a figyelmet arra, hogy míg korábban a kábítószerek drágák voltak, ma már olcsók és sajnos online is könnyen beszerezhetők. Ráadásul a „gyártók” folyamatosan újabb pszichoaktív szereket fejlesztenek ki, amelyeket – a már meglévőkhöz hasonlóan – gyakran csábító nevekkel igyekeznek vonzóvá tenni.

Dr. Feller Gábor kifejtette, hogy a drogok károsítják az agyi mezolimbikus rendszert. Ennek következtében torzul a személyiség, a fogyasztók 10 százalékánál pedig skizofrénia alakul ki, ami sokaknál akkor sem szűnik meg, ha az illető már leszokott. A szakember cáfolta azt a vélekedést, hogy a marihuána nem káros: egyrészt éppúgy kiválthat skizofréniát, másrészt az első lépcsőfokot jelentheti a keményebb drogokhoz. Hasonló a helyzet az alkoholnál: az akár csak kismértékű, de napi fogyasztásból könnyű átcsúszni a nagyobb adagok, így az alkoholizmus felé. Ennek nemcsak az az oka, hogy a szervezet hozzászokik az adott mennyiséghez, hanem az is, hogy az alkohol szintén károsítja az agyi mezolimbikus rendszert, erősítve a sóvárgás érzetét. „A legokosabb egyáltalán nem inni” – hangsúlyozta a főorvos, aki beszélt arról is, hogy osztályukra rendszeresen kerülnek olyan diákok, fiatalok, akik rohamivás miatt lettek rosszul.

Dr. Feller Gábor kiemelte, számos más szer és tevékenység okozhat függőséget, így a gyógyszerek, a szerencsejátékok, de létezik munkaalkoholizmus is. A fiatalokra nagy veszélyt jelent a netfüggőség, amivel kapcsolatban a szakember kifejtette, nem történik baj, ha betartjuk a következőket. Eszerint a „bármikor fogyasztható” kategóriába tartoznak a podcastek, a családtagokkal, barátokkal való videócsetelés, a hangoskönyvek, a tanulásra, alkotásra, kreativitásra ösztönző felületek. „Mérsékelten fogyaszthatók” az interaktív videójátékok, a közösségi platformokon aktív kapcsolódás másokhoz, az életkornak megfelelő filmek nézése, az interaktív e-könyvek használata. „Ritkán fogyasztandók” az agresszív játékok, a közösségi platformok passzív használata (azaz a „görgetés”), míg teljes mértékben „kerülendő” az étkezés közbeni vagy lefekvés előtti netezés, illetve a háttérben bekapcsolt tévé. „Az alvászavar egyik kiváltó oka is a túlzott nethasználat” – figyelmeztetett dr. Feller Gábor.

A főorvos több tanáccsal is szolgált a függőségek megelőzésére. „A sportolás rendkívül jót tesz testi és lelki állapotunknak, miként nagyon hasznos a baráti, családi kapcsolatok ápolása is” – mondta példaként, majd hozzátette: ha valakiről úgy gondoljuk, függővé vált, a barátoknak van a legnagyobb esélyük arra, hogy meggyőzzék, és belássa, szakemberhez kell fordulnia. A Petz-kórház Pszichiátriai, Mentálhigiénés és Addiktológiai Osztálya akár orvosi beutaló nélkül is felkereshető, de szintén segítséget nyújthat a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Színes Fogadó Tér Szenvedélybetegek Integrált Intézménye (Győr, Szigethy Attila út 109.).

Pék Márton, az eseményt szervező Egyetemi Hallgatói Önkormányzat elnöke szerint a nagy érdeklődés és az előzetesen, valamint a helyszínen feltett rengeteg kérdés azt bizonyítja, a hallgatók örömmel vették, hogy kiváló szakembertől hallhattak fontos információkat a függőségekről. „Az elmúlt években a koronavírus-járvány és az amiatti lezárások, korlátozó intézkedések új kihívásokat jelentettek a fiatalok számára, emelkedett körükben például a mobiltelefon vagy a számítógépes játékok használata. Az előadás rávilágított arra, hogy mire kell figyelni saját magunkkal kapcsolatban, vagy akkor, ha úgy tapasztaljuk, környezetünkben egy barátunknál függőség alakult ki” – fogalmazott Pék Márton.

Forrás: Széchenyi István Egyetem

Kapcsolódó témák: #függőségek | #Széchenyi István Egyetem |