Állatvédelem

A győri gyepmesteri telepen minden élet számít

Fotó: O. Jakócs Péter
Tóth Vivien
2021.01.18. 08:08

A sintértelep szó hallatán sokaknak a filmek jutnak eszükbe, ahol hálóval kobozzák el az állatot, és küldik a halálsorra. Szerencsére Győrben ez nem így működik, a telepen tisztaság van, a munkatársak állatszerető emberek, és nincs eutanázia sem. Királyfi Péter, a polgármesteri hivatal ellenőrzési referense nyilatkozott lapunknak a győri gyepmesteri telep működéséről.

Hirdetés

Mi a különbség az állatmenhely és a gyepmesteri telep között?


Az állatmenhely civil szervezetek által alapított intézmény, a fenntartása és működtetése adományokból jön létre, míg a gyepmesteri telepet az adott város költségvetéséből létesítik. A gyepmester az önkormányzat által alkalmazott személy, fő feladata az elhullott állatokat elszállítani. Azoknak az eltemetését anno a gyepűn végezte, innét kapta a nevét ez a hivatás. Az állatmenhely a gazdátlan állatok ideiglenes vagy állandó elhelyezése céljából jött létre, míg a gyepmesteri telep az elkobzott vagy ideiglenes megfigyelés alatt álló, illetve a kóbor állatok elhelyezésére szolgáló intézményA sintértelep szó hallatán sokaknak a filmek jutnak eszükbe, ahol hálóval kobozzák el az állatot, és küldik a halálsorra. Szerencsére Győrben ez nem így működik, a telepen tisztaság van, a munkatársak állatszerető emberek, és nincs eutanázia sem. Királyfi Péter, a polgármesteri hivatal ellenőrzési referense nyilatkozott lapunknak a győri gyepmesteri telep működéséről. gyepmesteri telep az elkobzott vagy ideiglenes megfigyelés alatt álló, illetve a kóbor állatok elhelyezésére szolgáló intézmény.

„Ha valaki ismeretlen, agresszív, sérült ebet talál közterületen, vagy elhullott állatot, minden esetben a gyepmestert értesítsék, akiket munkaidőben, reggel fél 8-tól délután fél 4-ig lehet hívni.

A munkaidőn kívüli bejelentéseket az üzenetrögzítőre is rámondhatják, pontos helyszín- és időponti adatokkal. Hétvégén vagy az éjszakai órákban a rendőrséget kell értesíteni, akik felmérik az eset súlyosságát, és továbbítják a gyepmestereknek a bejelentést. Ez alól a vadállatok jelentenek kivételt, ők a vadásztársaság hatásköre alá tartoznak” – tanácsolja Királyfi Péter.

Helyhiány miatt nem altatnak a győri gyepmesteri telepen

Az ebtelepen jelenleg 18 kennel biztosított az állatoknak, ahova több kutya is befér, ha a habitusuk és az életkoruk nem okoz összeférhetetlenséget „Győrben élet kioltása nincs!” – hívja fel a figyelmet Péter. ,,Kivételt képez ez alól a vég stádiumú beteg állat, illetve ha az élettel összeegyeztethetetlen sérülése van, valamint ha az állat olyan traumát élt át, hogy az agressziója nem kezelhető, ezáltal nem gazdásítható, akkor sajnos el kell altatni” – osztja meg velünk a szakember. Ezek a kutyák sokszor olyan körülmények között kerülnek a telepre, hogy egy esetleges rehabilitáció után évek múltán is veszélyesek lehetnek az emberekre. Ilyen esetben a későbbi agresszió, támadás veszélye miatt nyugodt szívvel nem lehet családba integrálni az ebet. Ez az eljárás csakis azoknál a kutyáknál van, amelyek alapból emberre támadás miatt kerültek a gyepmesteri telepre. Jelenleg háromfős személyzet dolgozik fáradhatatlanul a telep alkalmazásában.

„A szakembereink biológiai, állattani, faj-, illetve fajtaismeretekkel rendelkeznek. A kutyáknak állandó állatorvosi felügyelete van, aki a bekerült jelöletlen kutyát bechipeli, az állategészségügyi törvények által előírt oltásokat beadja, valamint adott esetben azonnal hívható a kutyákhoz. Ezek a szakemberek erőn felüli munkát végeznek itt Győrben, tavaly közel 300 kutyát vittek be a telepre, ezért a munkájukért köszönettel tartozom” – fejezi ki háláját Péter.


A befogott kutyáért a tulajdonos bármikor jelentkezhet, ha tudja igazolni, hogy az állat az ő tulajdonában áll, és a felmerülő állatorvosi, kiszállási és ellátási költségeket meg kell térítenie. „A legtöbb nagyváros már létesít gyepmesteri telepet, azonban Győr szerencsés helyzetben van olyan szempontból, hogy a városvezetés teljesen melléáll a természet- és állatvédelemnek, s ennek keretében a gyepmesteri telep munkáját is támogatja – hangsúlyozta a szakember.

Hirdetés
Kapcsolódó témák: #állatmentés | #állatvédelem | #gyepmester |