Hirdetés
Koronavírus

A győri fertőző osztályon csak influenzás betegeket találtak

Hajba Ferenc
2020.03.06. 15:45

Győrben és Mosonmagyaróváron többen is vannak önkéntes otthoni karanténban, mert a közelmúltban olyan országokban jártak, amelyeket a koronavírus szempontjából a hatóságok veszélyeztetettnek tartanak számon. Tüneteik nincsenek, addig pedig a teszt sem mutatja ki esetleges fertőzésüket.

Hirdetés

Amióta Magyarországon is találtak koronavírusos betegeket, egyre többen keresik fel a kórházakat, hogy bizonyságot kapjanak: ők nem fertőződtek meg. A kórházak a jelentkezők százaival nem tudnak mit kezdeni, ha a jelentkezőknek tüneteik nincsenek, s nem voltak közeli kapcsolatban már ismert, megfertőzött emberekkel.

Dr. Tamás László János, a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház főigazgató főorvosa érdeklődésünkre arról adott tájékoztatást: A kórház fertőző osztályán természetesen most is vizsgálnak és kezelnek betegeket, de róluk kiderült, hogy az influenza – leggyakrabban az A-típusú – kórokozója okozza panaszaikat.

Hirdetés

A szakember szerint a győri kórház felkészült a koronavírusos betegek fogadására, diagnózisára. A betegségre jellemző tünetek – láz, fáradság, fulladás, köhögés -esetén, vagy amennyiben valaki a már felderített fertőző beteg hozzátartozója, közeli ismerőse, akivel kapcsolatot tart, indokolt kezdeményezni a vizsgálatot. Ennek első lépése azonban otthonról a háziorvos telefonon történő értesítése. A háziorvos kérdéseire adott válaszok alapján fogalmazza meg, vagy zárja ki a gyanút doktor. Szükség esetén a beteget a kijelölt fertőző osztályra szállítják.

Illusztráció

Az otthoni karanténra biztatja veszélyeztetett, de tünet nélküli munkatársait a győri Audi. Czechmeister Mónika kommunikációs vezető elmondta: “Ha egy munkatársunk a hatóságok által járványügyi szempontból veszélyeztetett területeknek minősített régiókból akár szolgálati, akár magánjellegű útról tér haza, akkor a munkáltató két hét időtartamra mentesíti a munkavállalót a munkavégzési és rendelkezésre állási kötelezettsége alól. Erre az időszakra a munkatársat állásidőre járó díjazás illeti meg. Amennyiben az érintett munkavállaló esetében a munkaköri feladatai lehetővé teszik, az otthoni munkavégzés (MOBA) engedélyezett.” Ezzel a lehetőséggel több vállalkozás magyar cég is él.

Csütörtökön délután közleményt adott ki Kovács Zsolt, a Széchenyi egyetem oktatásszervezési és tanárképzési főigazgatója. Azt kéri az oktatóktól: „… a hallgatók jelenlétét az oktatásban kezeljék rugalmasan és a 2020. március 31-ig terjedő időszakban minden hallgatói távollétet igazolt távollétként tekintsenek. Kérjük Kollégáinkat, legyenek elővigyázatosak, körültekintők, helyezzék egészségüket és hallgatóink egészséget az első helyre!”

Győr egyébként a magyar települések közül az átlagosnál azért veszélyeztetett a járványban, mert az itt élők viszonylag többet utaznak a szomszédos osztrák településekre, például dolgozni naponta, vagy Parndorfba vásárolni, s szívesebben utaznak a schwechati repülőtérről, mint a távolabbi Ferihegyről. Élénkek a szlovák-magyar lakossági kapcsolatok is. A kiterjedtebb érintkezési pontok nagyobb eséllyel idézhetik elő a járvány terjedését.

Forrás: OMSZ Facebook-oldal

A hatóságok pontokba szedték a legújabb tudnivalókat

1) Tartsa be az alapvető higiéniás szabályokat! A legfontosabb a gyakori, alapos, szappanos kézmosás, vagy legalább 60% alkoholtartalmú kézfertőtlenítő használata.

2) Ne utazzon új koronavírus-járvánnyal érintett területre. Utazása tervezésénél vegye figyelembe azokat az országokat is, melyeken átutazik.

3) Amennyiben az utazás mellett dönt, regisztráljon a Konzuli Szolgálatnál.

4) Ha új koronavírus-járvánnyal érintett területről érkezik haza, és ezt követően a betegség tüneteit észleli magán, haladéktalanul hívja fel háziorvosát, vagy a Nemzeti Népegészségügyi Központ ingyenesen hívható zöldszámai (06-80-277-455 vagy 06-80-277-456) valamelyikét! Amennyiben nem feltétlenül szükséges, emberek közé, orvosi váróba ne menjen, tömegközlekedést ne használjon, maradjon otthon!

5) Amennyiben – állampolgárságától függetlenül – ismert ön előtt olyan ember, aki új koronavírus-járvánnyal érintett területen járt, és észleli magán a betegség tüneteit, hívja fel a figyelmét arra, hogy ne menjen közösségbe, és haladéktalanul kérjen orvosi segítséget telefonon.

6) Működjön együtt a hatóságokkal.

A vírus terjedése

A vírus leginkább cseppfertőzéssel terjed: köhögéssel, tüsszentéssel, kilégzéssel kerül a környezetbe, majd a közelben tartózkodó másik emberre. Ezen kívül a fertőzött felületek és tárgyak megérintésével a vírus a kézre kerülhet, ami aztán az archoz, szájhoz, orrhoz érintve bejuthat a szervezetbe. Egyelőre nem ismert, hogy pontosan mennyi ideig marad fertőzőképes a vírus a felületeken, annyi azonban bizonyos, hogy az egyszerű fertőtlenítőszerek is elpusztítják.

Fotó: drinfo.hu

A fertőzés tünetei

Az újfajta koronavírus okozta megbetegedés leggyakrabban enyhe tünetekkel jár, láz, köhögés, légszomj, izomfájdalom és fáradékonyság jelentkezhetnek. Ritkábban súlyos kórforma alakulhat ki, ami tüdőgyulladással, heveny légzési elégtelenséggel, vagy akár szepszissel (vérmérgezés), keringési vagy több szervi elégtelenséggel járhat. Azoknál a betegeknél alakul ki gyakrabban súlyos, akár életveszélyes állapot, akik valamilyen krónikus alapbetegségben (magas vérnyomás, szív- és érrendszeri betegség, cukorbetegség, májbetegség, légzőszervi betegség, daganatos betegség) szenvednek.

A tisztifőorvos tanácsai

Müller Cecília országos tisztifőorvos arra hívta fel a figyelmet:: amikor valaki még nem mutatja a tüneteket, akkor nincs meg a szükséges vírusszám a torkában, ami egy diagnózishoz elég lenne. Mivel a vírus lappangási ideje 14 nap, ezért egy tünetmentes emberen most elvégzett vizsgálat nem garantálja, hogy például három nappal később, a lappangási időszakban ne jelennének meg a tünetek.

Az országos tisztifőorvos szerint a koronavírus nem ismeretlen, korábban már hatféle koronavírus volt képes emberi megbetegedést okozni, ez a mostani a hetedik, amely egy mutáción esett át, ami megváltoztatta a tulajdonságait.

Kiemelte, hogy a megfertőzöttek 80 százaléka tünetmentesen átesik a betegségen, és elsősorban az idős, több betegségben szenvedőkre nézve veszélyes, akiknek gyengébb az immunrendszerük, vagy olyan betegségben szenvednek, ami miatt esendőbbek a vírusfertőzéssel szemben.

Kapcsolódó témák: #egészségügy | #koronavírus | #PAMOK |
likeold
a fb oldalunkat