A győri énekes is gyászolja Jerry Lee Lewist

Havassy Anna Katalin Fotó: Fromhollo.
2022.10.28. 20:51

Ahogy arról már a Győr+ Média is beszámolt, október 28-án elhunyt a rock and roll legendája, Jerry Lee Lewis. Halál sokakat megrázott, hiszen olyan meghatározó egyénisége távozott a stílusnak, akit képtelenség túlszárnyalni. Hatalmas űrt hagyott maga után, akkor is, ha dalai örökké velünk maradnak. Domján Ákos, győri rock and roll énekes és zenész is megrendülten beszélt Jerry Lee Lewisról.

Hirdetés

„Számomra Jerry Lee Lewis mint a rock and roll egyik legikonikus alakja – természetesen Elvis Presleyvel vetekedve – olyat hozott el az emberek életébe, amire addig senki sem mert gondolni. Nagyjából Elvishez hasonló érzéseket váltott ki a hallgatóságból, egyfajta szexuális forradalmat hajtott végre ő is, s nyilván ezzel rendesen megosztotta az akkori társadalmat. Na és pont ez, a bátor megbotránkoztatás, ami engem is magával ragadott amikor elért hozzám is a zenéje.”

Ákos is, ahogy sokan mások, fokozatosan került közelebb és közelebb a rock and rollhoz, s hogy ő fogalmazott: az zenei útkeresése során Jerry Lee Lewis egyértelműen bekerült a TOP3-ba. Mert egyszerűen olyan dalok mellett nem lehet elmenni szó nélkül, mint a Great Balls Of Fire, a Whole Lotta Shakin Goin On vagy éppen a High School Confidential. „Ezek mind-mind olyanok, amelyek nélkül a rock and roll nem jöhetett volna létre, illetve nem maradhatott volna fent.” – mondja Ákos, majd azzal folytatta, hogy amikor először énekelt zenekarral, még hangsúlyosabbá vált Jerry Lee Lewis munkássága.

„Amikor magam is a zongoránál ültem és játszottam a dalait, akkor éreztem meg igazán annak a szikrának a tüzét, amit szerintem ő is érzett játék közben. Szavakkal nagyon nehéz elmondani, mert ő szinte felperzselte a zongorát. Ez egy érzés… Viszont ami nagyon fontos: csak játszani lehet a dalait, mert őt leutánozni nem lehet. Sokszor úgy éreztem, hogy ezek a szerzemények a pokol legmélyebb bugyraiban születtek. Mert valljuk be: Jerry Lee Lewis nem élt éppen szent életet, úgy is mondhatnám, tett eleget arra a bizonyos tűzre… De nyilván most nem erről kell beszélni, viszont ez a része is hozzátartozik az igazsághoz.”

A fiatal énekes-zenésznek Jerry Lee Lewis leginkább a zongorista karrierjében adott nagy lökést, sok mindent tanult a dalait hallgatva, nézve és természetesen gyakorolva.

Nem tagadom, mert ezt nem is kell: tőle vettem át nem egy mozdulatot és figurát a zongorán. A lábbal zongorázást például én tőle láttam először, s azóta is az egyik leginkább bevált varázslat a színpadon. Többnyire a koncertek tetőfokához közeledve dobom be én is, a közönség pedig nagyon vevő rá. Szinte velem együtt őrülnek meg a rock and roll hatására.”

A rock and roll szakmai és a stílus szerető közönség tisztában volt vele, hogy a legendás zenész nagybeteg, idő kérdése volt, mikor kapják a hírt, hogy örökre elhallgatott a zongorája. Ő volt az utolsó az Elvis Presley, Chuck Berry, Little Richard arany négyesből.

„Nyolcvanhét év adatott meg neki. Azt tudom mondani, hogy köszönöm neki! Azt, hogy amíg élt, addig olyat adott a világnak, amit leutánozni nem lehet. Egészen elképesztő a pályája, a munkássága és az, amit örökül hátrahagyott. Köszönöm még egyszer, Jerry Lee Lewis!”– zárta Domján Ákos.

Hirdetés
Kapcsolódó témák: #gyász | #koncert | #megemlékezés | #zene |