A győri bombázás áldozataira emlékeztek

Fotó: Marcali Gábor
J. K. A.
2022.04.13. 11:40

Az 1944-es vagongyári bombázások áldozataira emlékeztek Révfaluban. Április 13-án nemcsak az angolszász gépekből lehulló bombák gyilkoltak. Győr már akkor is ipari város volt, sőt a vagongyárban német Messerchmitt vadászrepülőgépek készültek, így várható volt a légitámadás.

Az angol flotta amerikai, Liberátor repülőgépei egy olasz légitámaszpontról felszállva indultak a város felé, hogy megsemmisítsék az ipari létesítményeket. A bombázás 11 óra 50 perc és 12 óra 05 perc között három hullámban történt. A menekülőket a bombázókat kísérő vadászgépekből halomra géppuskázták, melynek során 564-en haltak meg, 1132-en pedig megsebesültek.

A koszorúzáson részt vett Morvay László polgármesteri biztos, Rosta S. Csaba építész, az emlékhely ötletadója és Takács Krisztián önkormányzati képviselő. A képviselő párhuzamot vont a 78 évvel ezelőtti pusztítás és az orosz-ukrán háború között.

„A mostani eseményeket látva még jobban átélhetjük elődeink szenvedését, ezért is kell mindenkor nemet mondanunk a háborúra” – hangsúlyozta.

Galéria: Marcali Gábor

Televíziós szerkesztő: Zombai-Kovács Ákos

Kapcsolódó témák: #bombázás | #megemlékezés | #világháború |