A Győri Balettel ünnepel a 60 éves Liszt Ferenc Kamarazenekar

Szerző és fotó: Ficsór Dávid
2023.03.10. 15:16

Újra megszokott környezetükben, saját belvárosi stúdiójukban próbálnak a Győri Balett művészei. Gőzerővel készülnek a hétfői előadásukra, hiszen rangos felkérést kaptak a Liszt Ferenc Kamarazenekartól.

Az együttes idén ünnepli 60 éves jubileumát, ebből az apróból pedig a Győri Balettet kérték fel egy közös, ünnepi produkcióra.

„Nagyon fontos visszajelzés ez a felkérés a társulatnak. Nem ez az első közös munkánk a zenekarral, az elmúlt években már dolgoztunk együtt, egy éve pedig a KaposFesten készítettünk egy közös produkciót. A mostani szereplés nem csak azért lesz felemelő, mert a hatvanéves zenekarral együtt élhetjük meg, hanem azért is, mert Vivaldi és Max Richter zenéjére dolgozhatunk. Aki ismeri a munkásságomat az tudja, mit jelent számomra Max Richter, hiszen mondhatjuk, mostanra a Csepi Alexandra-Velekei László-Max Richter hármas egy szerzőtrióvá alakult át” – mondta Velekei László, balett igazgató.

Március 13-án este a Művészetek Palotájában tehát a zenekar jóvoltából felcsendül majd Vivaldi-Max Richter: A négy évszak című műve, amit tánc nyelvére Velekei László fordított le, és ezt a Győri Balett művészei tolmácsolják majd a nézőknek.

„Azt gondolom, hogy ez a mű mindenkihez elér valamilyen formában. Nagyon fontos megszólítanunk a közönségünket nem csak a mozdulatainkkal, a zeneiségünkkel is. Alkotói oldalról szerintem kiváló találkozás, de ez elmondható nézői és zenekari oldalról is. Egyszerre egy olyan szakmai és közönség darab fog születni, amellyel szerintem a következő időszakban be fogjuk járni Európát” – emelte ki az igazgató, aki hozzátette, a hétfői gálaműsor a születésnapos Liszt Ferenc Kamarazenekarra fókuszál, a Győri Balett csupán tiszteletét teszi az eseményen, és megpróbál egy olyan hozzáadott értéket hozni az ő életükbe, mellyel emelni tudják jubilálásuk fényét. Velekei László azt is elárulta, a társulat már nagyon várja, hogy újra a győri közönség előtt lépjen fel.

TV-s szerkesztő: Ficsór Dávid

Kapcsolódó témák: #együttműködés | #Győri Balett | #híradó | #Kultúra |