Hirdetés

A gyermeki mosoly „minden pénzt megér”

Szabó Csilla
2019.09.22. 18:07

A Győr+ Média ismét jótékonysági gyűjtést szervezett, az összegyűlt pénzből pedig az Erzsébet Ligeti Óvoda Boglárka csoportjába járó központiidegrendszer-sérült, mozgáskorlátozott kisgyermekek fejlesztését segítő speciális hintát és homokozót szeretnénk vásárolni. A sérültséggel élő ovisok és ép társaik közös játékából fakadó gyermeki mosolyok olvasóinkhoz, nézőinkhez és hallgatóinkhoz is elérnek, ha adományaikból megvalósítjuk az álmukat, és birtokba vehetik az udvari játékokat.

Hirdetés

Alexa, Ádám, Gábor, Gergő, Juszuf, Kristóf és Levente, csak néhány kisgyermek az Erzsébet Ligeti Óvodából, de kicsit mások, mint a többiek. Míg a többi ovis szalad az óvó nénikhez vagy a társaihoz, és várja őket a sok játék, a Boglárka csoportban a központiidegrendszer-sérült, mozgásukban korlátozott kisgyermekek máshogy kezdik a napot. Játékból itt sincs hiány, csak nekik még sok mást is meg kell tanulniuk, hogy hátrányukat leküzdjék. Nehéz munka a tanulás, türelmet és kitartást igényel a gyerekektől éppúgy, mint a velük foglalkozó szakemberektől.

A csoport egyes tagjainál a mozgáskorlátozottság mellé – a központi idegrendszer sérüléséből fakadóan – más sérültség is társul, a látás, a hallás vagy a beszédkészség is akadályozott.

Hirdetés

Metakommunikációjuk fejlett, az óvoda szeretetteljes közegében gyorsan egymásra hangolódnak a gyerekek és a gondozóik. A konduktorok, az óvodapedagógus, a gyermekfelügyelő és a dajka sokrétű és összetett munkájának köszönhetően, a speciális csoportba járó ovisoknak a sérülés jellegétől, súlyosságától, a fejlesztés eredményétől függően, lehetőségük van rész vagy teljes integrációra ép társaikhoz.

Ezek a gyermekek máshogy kezdik a napot…
Fotó: O. Jakócs Péter

A Boglárka csoport kis óvodásainak olyan komplex mozgásformákban kell a tanulási segítség, mint az egyensúly-érzékelés, kognitív és finommotoros mozgások, formaészlelés, bőrérzékelés. A kislány és a hat kisfiú még nem szobatiszta, a kézmosáshoz is segítségre van szükségük éppúgy, mint az étkezéshez, amelyhez speciális evőeszközöket és poharakat használnak. Rágási-nyelési nehézségeik miatt pépes ételek kerülnek az asztalukra, amelyek mellett speciális, tartásjavító kisszékeken ülnek, apró lábacskáikat – amikre ebédidőben újra felkerül a járást segítő kiscsizma – a földön a biztonságos ülést segítő lábzsákok tartják.

Az életkori és egyéni sajátosságokat, az eltérő fejlődési ütemet figyelembe véve, konduktív mozgásfejlesztés, logopédia, gyógypedagógiai, differenciált képességfejlesztés keretén belül folyik a gyermekek felzárkóztatása. Ehhez azonban nem csak idő és szakemberek, hanem speciális játékok is kellenek, mivel az idegrendszeri károsodás folytán létrejövő mozgássérülés a teljes személyiségre kihat, biológiai és alkalmazkodási zavarban nyilvánul meg.

Minden kicsinek szüksége van a játszás örömére
Fotó: O. Jakócs Péter

A sérült gyermekek személyiség- és mozgásfejlesztését segítené a speciális udvari eszközökön való közös játék ép társaikkal, ezért számítunk nézőink, hallgatóink és olvasóink segítségére, hogy felajánlott forintjaikból felállíthassuk a Pillangó elnevezésű rugós libikókát és a Bucka emelt homokozót az Erzsébet Ligeti Óvoda udvarán. Adjunk, hogy kapjunk önfeledt gyermeki mosolyokat az együttlét és mozgás öröméből.

A goood.hu oldalon indított gyűjtéshez a gyorplusz.hu oldalon keresztül is csatlakozhatnak. Egyszerűen, gyorsan és biztonságosan tudnak adományukkal segíteni az Erzsébet Ligeti Óvodáért Alapítványnak. Október 5-én, a Barátság Sportparkban a XV. Arrabona Futófesztivál, Őszi Sport- és Egészségnapon is lehetőség nyílik az adakozásra, hogy a mozgás és az együttlét örömét biztosítsuk a Boglárka csoportba járó mozgásukban akadályozott kis ovisoknak.

Futhat és adhat, hogy együtt játszhassanak:

Segíteni a Goood.hu oldalon tud, az alábbi linken!

Kapcsolódó témák: #Boglárka | #jótékonyság |
likeold
a fb oldalunkat