Járványhelyzetben is elindul a vetési szezon

A járvány divatba hozta a kertet

Fotó: Pixabay
Ferenczy Balázs
2020.03.27. 11:21

A kijárási korlátozás nem érinti a gazdaboltokat, ennek megfelelően élénk is a forgalom.

A koronavírus miatt hazánkban is szükséghelyzetet hirdettek, azzal tehetjük a legtöbbet, ha otthon maradunk! Sokunkat mégis felvásárlási láz kapott el, úgy vettük a lisztet és az alapvető élelmiszereket, mintha az életünk múlna rajta.

A bajban a sok rossz mellett a jót is érdemes észrevenni. A koronavírus hatással van a gazdaságra, de mégis tudunk fejlődésről beszámolni: egyre többen fizetjük online csekkjeinket, már okostelefonon is vehetünk buszjegyet, digitálisan tanulunk és újra felfedezzük a kertet! 

A boltok gyorsan fogyó árukészlete sokakat arra sarkallt, hogy önmaga termelje meg az alapvető szükségleteit. Az élelmiszerboltok mellett a gazdaboltokban is megnövekedett a forgalom, beszámolók szerint sokan keresik a vetőmagokat: burgonyát, borsót, retket, répát vesznek az emberek, hogy legalább ezeknél a zöldségeknél átálljanak az önellátásra.

A Fészek Kert Kertészeti Szakáruház a gyorplusz.hu megkeresésére elmondta, a forgalom élénkülése náluk is megfigyelhető, bár ők inkább a közelgő hétvégi kellemesebb időjárásnak tudják be. A vetőmagok, növényvédőszerek jól fogynak. Az is látszik, hogy sokan felkészülnek ezekből a termékekből azokra az időkre, ha esetleg nem lehetne kimozdulni otthonról.

Nagykutasi Viktor kertész-szakíró, a Kertészek és Kertbarátok Győr Városi Egyesületének elnöke megkeresésünkre adott néhány tippet azoknak, akik most vágnak bele a kertészkedés folyamatába.

“Aki a füves részt most kezdi feltörni és vonja művelés alá, először burgonyával, hagyma-félékkel kezdje, ezzel lesz sikerélménye, a gyökérzöldségekkel első évben ne próbálkozzon. A palántákat május második hetétől, a fagyok megszűnésétől ültessük ki!”

Önkéntes házi karanténunk alatt bőven van időnk a virágok átültetésére, nyugodtan vágjuk bele ebbe is! 

A kertész-szakíró azt is elárulta portálunknak, hogy az elmúlt napok fagyos időjárása okozott károkat a gyümölcsösben.

„A március 15-i fagy “aratott”, azóta az elfeketedett virágokat már a szél is lefújta a fáról. Az elmúlt napokban sokan megúszták a kárt, a leghidegebb március 23-án, napkeltekor volt: -3,1 fokot mérhettünk a leghidegebb órákban, a fagyzugos kertekben lehet fagykárt látni, a védettebb kertek nagy részben eddig megúszták a hideg időjárást.”

Kapcsolódó témák: #Győr+ Rádió | #koronavírus |