Kalandok a Kisfaludy teremben

A darab, melyben mindent a játék mozgat

Fotó: O. Jakócs Péter
P. Csapucha Adrienn
2022.10.23. 08:45

Októberben a Vill-Korr sulibérlet nyitóelőadásaként debütált Mark Twain klasszikus műve, mely már első megjelenése idején, 1876-ban hatalmas sikert aratott, később pedig egyike lett a legnépszerűbb ifjúsági műveknek.

Győrben Hegedűs Ildikó rendezésében láthatja a közönség Tom Sawyer, Huckleberry Finn, Becky Thatcher és társaik történetét. Csínytevések, vidámság és gyilkosság, kalandok a felnőtté válás útján. Izgalmak, nem csak az ifjúságnak!

„Mark Twain történetét azért érzem annyira magaménak, mert a főhős gyerekkora hasonlít az én gyerekkoromra” – kezdte beszélgetésünket a darab szünetében Hegedűs Ildikó. Az előadás rendezője úgy véli rengeteg olyan momentum szeli át a színjátékot, mely vele is megtörténhetett volna, vagy éppen meg is történt. „Amikor színpadra alkalmaztam a művet, rengeteg saját sztoriból táplálkoztam, olyannyira, hogy később aztán elgondolkoztam, hogy a csínytevések közül melyik az enyém, és melyik az, ami a regényből van és például Tomé. Ez a világ valóságos, szemben a mai, gyakran virtuális környezettel ami körülveszi a gyerekeket. Így elsődleges célom megmutatni azt a fiataloknak, hogy bizony napjainkban is lehet így élni, de cél az is, hogy a felnőtteket visszarepítsem az időben, és a darab segítségével kalandozzanak az emlékeikben” – mesélt az előadáshoz fűződő személyes benyomásairól a rendező.

Hegedűs Ildikó egyúttal azt is elárulta, hogy az előadás két főhőse a próbafolyamat idején barátokká avanzsált, egy olyan szoros kötelék alakult ki közöttük, akár csak Tom Sawyer és Huckleberry Finn esetében. Előbbit Karácsony Gergely, utóbbit Kurucz Dániel alakítja. „Tom egy nagyon eleven, rosszcsont, de közben mégis egy jószándékú gyerek, akit mindig elvisz a hév, mindent a játék öröme mozgat az életében” – így jellemezte karakterét a teátrum fiatal tehetsége. Karácsony Gergely után persze barátja, Kurucz Dániel is beszélt az általa alakított figuráról, és kettejük kapcsolatáról. „Egymásra hatnak, irányítják egymást, de talán abból adódóan, hogy Huck utcagyerek, ő picit leleményesebb, hiszen az árva Tomnak azért van egy biztos pont az életében, a nagynénje.”

A Mississippi mentén fekvő Petersburg kamaszainak nem unalmas az élete, már csak azért sem, mert egy bűnténnyel is szembesülniük kell. „Nagyon izgalmas a történet, hiszen egy picit megmutatja, hogy a felhőtlen gyermekkorban is vannak nagyon súlyos események, amelyekre reagálniuk kell. A tragédia megérinti őket, és döntéseik befolyásolják nem csak a saját életüket, hanem a közösségét is. Rájönnek, hogy mi az a felelősségvállalás, mit jelent döntéseket hozni kényes szituációkban” – zárta beszélgetésünket Hegedűs Ildikó.

A szövevényes, szívhez szóló színjátékban a főbb szerepekben feltűnik még a többi között Bende Ildikó, Jáger András, Sík Frida, Ungvári István vagy éppen Rupnik Károly.

Galéria: O. Jakócs Péter

TV-s szerkesztő: Farkas Mónika